Sermaye Piyasası Kurulu, Ekim ayı ’Beklenti Anketi’ni açıkladı. Ankete göre, katılımcılarda hakim olan görüş; önümüzdeki ay, 6 ay ve 1 yıl içerisinde ABD dolarında artış yaşanacağı yönünde oldu.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Ekim ayı ’Beklenti Anketi’ni açıkladı. Ankete göre, katılımcılarda hakim olan görüş; önümüzdeki ay, 6 ay ve 1 yıl içerisinde ABD dolarında artış yaşanacağı yönünde oldu. Gösterge bono faiz oranına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 57’si önümüzdeki ay değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı altı aylık ve yıllık dönemler için sırasıyla yüzde 53 ve yüzde 55 olarak gerçekleşti.

Katılımcılarda hâkim olan görüş önümüzdeki ay, altı ay ve bir yıl içinde ABD dolarında artış yaşanacağı yönünde oldu. Bir önceki anket sonuçlarında yüzde 38 olan bir aylık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı bu ay yüzde 48’e çıkarken, aynı yönde görüş bildiren katılımcıların oranı altı aylık ve yıllık dönem için sırasıyla yüzde 63 ve yüzde 61’e ulaştı.

Katılımcıların yüzde 50’si önümüzdeki ay Euro’da değişim beklemezken, bir dönem önceki anket sonuçlarında yüzde 25 olan artış bekleyen katılımcıların oranı bu ay yüzde 38 olarak gerçekleşti. Altı aylık ve yıllık dönem için artış beklentisi ağırlık kazanıp, sırasıyla yüzde 52 ve yüzde 59’a yükseldi.

BIST-100 endeksine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 50’si önümüzdeki ay, yüzde 42’si önümüzdeki altı ay değişim yaşanmayacağı yönünde görüş bildirirken, yıllık dönem için yükseliş beklentisine sahip katılımcıların oranı yüzde 49’a ulaştı.

BIST pay piyasası işlem hacmine ilişkin olarak önümüzdeki ay katılımcıların yüzde 55’i, önümüzdeki altı ay yüzde 48’i değişim beklemezken, yıllık dönemde yüzde 50 ile çoğunluğu artış yaşanacağı yönünde görüş bildirdi.

Katılımcıların yüzde 73’ü önümüzdeki ay, yüzde 55’i önümüzdeki altı ay halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak değişim beklemezken, önümüzdeki bir yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıları oranı yüzde 48 olarak gerçekleşti.

Özel sektör borçlanma araçlarının ihracına ilişkin koşullarda önümüzdeki ay katılımcıların yüzde 59 ile çoğunluğu değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için iyileşme beklentisi ağırlık kazanıp, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 53 ve yüzde 62 olarak gerçekleşti.

Katılımcıların yüzde 62’si önümüzdeki ay, yüzde 44’ü önümüzdeki altı ay yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 46’ya ulaştı.

Katılımcıların yüzde 61 ile çoğunluğu reel kesimin yurtdışı borçlanma durumuna ilişkin olarak önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemlerde artış beklentisi ağırlık kazanıp, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 44 ve yüzde 53’e ulaştı.

BIST pay piyasası yatırımcı sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 65’i önümüzdeki ay, yüzde 50’si önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık dönem için hâkim görüş yüzde 44 ile artış yaşanacağı yönünde gerçekleşti.

BIST kıymetli madenler ve taşlar piyasası işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 70’i önümüzdeki ay, yüzde 52’si önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 47’ye ulaştı.

Katılımcıların yüzde 61’i önümüzdeki ay, yüzde 46’sı önümüzdeki altı ay VİOP işlem hacmine yönelik olarak değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 54’e ulaştı.

Yatırım fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 62’si önümüzdeki ay, yüzde 44’ü önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı altı aylık ve yıllık dönemler için sırasıyla yüzde 38 ve yüzde 56 olarak gerçekleşti.

Emeklilik fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 56’sı önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemlerde artış beklentisi ağırlık kazanıp, bu yönde görüş bildiren katılımcılar yüzde 59 ve yüzde 71 ile çoğunluğu oluşturdu.

Katılımcıların yüzde 69’u önümüzdeki ay, yüzde 49’u önümüzdeki altı ay MKYO net aktif değerine ilişkin olarak değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 52 olarak gerçekleşti.