ANKARA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, süt regülasyonu programının etkin devam etmesi ve üretici fiyatlarının korunması amacıyla program dahilinde üretilen süt tozu stok durumu dikkate alınarak, ihtiyaç fazlası miktarın ihracatına destek verileceğini belirterek, bu tedbir ile 10 bin ton ihracat hedeflendiğini bildirdi. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, hayvansal üretimde ilkbahar aylarındaki yağış durumuna paralel olarak artan kaba yemden azami düzeyde yararlanmak amacıyla buzağılama dönemlerinin aralık-şubat ayları olarak planlandığı kaydedildi.

Laktasyon dönemindeki yüksek verimin ilkbahar aylarını kapsadığının altının çizildiği açıklamada, çiğ süt arzının arttığı bu dönemlerde üretici fiyatlarının aşağı yönde seyir gösterdiği, bunun üretim üzerinde önemli bir baskı unsuru olabildiği ifade edildi. 

Açıklamada, 2009'dan beri Bakanlığın arz fazlası çiğ sütü, kota tahsis etmek suretiyle piyasadan çekerek süt tozuna dönüştürdüğüne dikkat çekilerek, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihracatçı firmalara dünya fiyatları eşdeğerinde kullandırıldığı bildirildi. 

Bunun yanı sıra Ulusal Süt Konseyi bünyesinde sektörün tüm aktörleri ile toplantılar organize edildiği ve maliyetler ışığında üretici fiyatlarında mutabakat sağlandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Son 7 aylık süreç içerisinde özellikle AB başta olmak üzere dünya çiğ süt ve süt tozu fiyatlarında aşağı yönde sert düşüşler yaşanmaktadır. Bu konjonktürel durum süt mamulleri ve süt tozu ihracatında bir daralmaya sebebiyet vermiştir. Regülasyon programının etkin devam etmesi ve üretici fiyatlarının korunması amacıyla program dahilinde üretilen süt tozu stok durumu dikkate alınarak, ihtiyaç fazlası miktarın ihracatına destek verilecektir. Bu tedbir ile 10 bin ton ihracat hedeflenmektedir. Destek ödemesi dünya fiyatları dikkate alınarak belirlenecek ve ayrıca kota tahsis edilmiş, Bakanlık'tan ön izin almış, analiz raporları uygun olan, regülasyon kapsamında üretim yapan firmalara yapılacaktır. İlgili mevzuat 21 Ağustos 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır."

- Kırmızı ette fiyatlar yüzde 6 geriledi

Önceki günlerde kırmızı ette ise tersine bir tedbir uygulandığı ifade edilerek, yaz aylarında kırmızı ette artan talep durumuna paralel olarak arzı güçlendirerek denge oluşturmak amacıyla Et ve Süt Kurumu marifetiyle, üretici maliyetlerini gözeterek eşik fiyattan karkas satışı yapılacağının 10 Ağustos'ta açıklandığı ve o günden beri fiyatlarda yaklaşık yüzde 6'lık bir gerileme olduğu belirtildi.