KONYA (AA) - Çiftçiye bu yıl verilecek tarımsal destekler, Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da üreticilerin yüzünü güldürdü.

Tarımsal alanların yoğun olduğu merkez Meram ilçesinin Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu'nun "2015 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararı"nın, 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere Resmi Gazete'te yayımlandığını anımsattı.

Alet ekipmandan hayvancılığa, süs bitkisinden hububat desteğine kadar 100'ün üzerinde tarımsal desteklemenin olduğuna dikkati çeken Ataiyibiner, özellikle bakliyatta yüzde yüz destekleme artışının yapıldığını belirtti.

Ataiyibiner, açıklanan destekleme oranlarına üreticiler olarak olumlu baktıklarına ifade etti.

Tarımın öneminin her geçen gün arttığına işaret eden Ataiyibiner, Türkiye'nin tarımsal üretim açısından dünyada söz sahibi bir ülke olduğunu dile getirdi.

Ataiyibiner, birçok ekonomist tarafından yakın gelecekte tarımsal üretimin insan hayatı açısından öneminin daha da artacağının ifade edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu nedenle biz desteklemelere olumlu bakıyoruz ve daha da artırılmasını talep ediyoruz. Destekler şu an için beklentileri karşıladı. Üretim potansiyelimizi artırabilmemiz, dünya ile rekabette yerimizi alabilmemiz ve tarımsal ekonomimizi 5. sıraya çekebilmemiz için hem ürün bazında hem de enerji alanında desteklemeler devam etmeli. Destekler devam ederse, Türkiye tarımsal milli hasılasını artıran bir ülke konumuna gelecektir."

- "Buğday prim destekleri artmalı"

Konya Çiftçiler Derneği Başkanı Faruk Çöklü ise 2015 yılı tarımsal desteklerini olumlu bulduklarını söyledi.

"Tarımsal destekler beklentimizi karşıladı. Girdi maliyetlerini telafi edecek olumlu artışlar olduğunu görüyoruz" diyen Çöklü, şöyle devam etti:

"Bu yıl bereketli geçiyor. Geçen yıl kurak bir sezon geçirmiştik. Çiftçimiz zarar etmişti. Ama bu yıl yağışların bol olmasından dolayı hububatta ciddi oranda, gözle görülür bir iyileşme var. Yağışlar bu şekilde devam ederse rekoltemizin iyi olacağını düşünüyoruz. Gidişat çok olumlu. Bu yıl yağışların bol olması ve açıklanan tarımsal destekler çiftçimizin yüzünü güldürdü. Öte yandan desteklerin daha da artırılmasından yanayız. Buğday ve arpa prim desteklerinde artış olmadı. Bu yıl da destek 5 kuruş olarak belirlendi. Buğday prim destekleri bir miktar daha artarsa çiftçimiz daha çok memnun olacaktır."