Yapılan basın bildirisinde, “Avrupa Birliği (AB) aday ve potansiyel aday ülkelerin katılıma yönelik hazırlıklarına destek sağlamak amacıyla,  Katılım Öncesi Yardım Aracı’nı (Instrument for Pre-Accession Assistance- IPA) oluşturmuştur.
IPA’nın beşinci bileşeni olan ve Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı; Türkiye’nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedeflemekte, işletmeleri Avrupa Birliği standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır.
Faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan mali desteğin kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Eş-finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonudur. 
Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında, süt üreten ve et üreten tarımsal işletmeler, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünlerin ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığının geliştirilmesi alttedbirlerinde uygun görülen projelere % 50 oranında karşılıksız destekler verilecektir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Türkiye Cumhuriyeti adına Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA’nın Kırsal Kalkınma Bileşeni kapsamında uygulanacak yatırımlara ilişkin 23.01.2013 tarihinde Dokuzuncu Başvuru İlanına çıkmış bulunmaktadır. Başvurular 15 ŞUBAT 2013 tarihi saat 09.00’dan itibaren, Karaman İl Koordinatörlüğünde kabul edilmeye başlayacak olup, başvuruların son teslim tarihi 15 MART 2013, saat 21.00’dir. Bu çağrı için son teslim tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.
Program ve başvurular hakkında detaylı bilgiler ve başvuru kurallarının yer aldığı Başvuru Çağrı Rehberleri ve başvuru ile ilgili gerekli tüm dokümanlar İl Koordinatörlüklerimizden ve www.tkdk.gov.tr internet adresinden temin edilmelidir.
Karaman İl Koordinatörlüğünde potansiyel başvuru sahiplerine proje başvurusu ile ilgili konularda yardımcı olunması amacı ile Yardım Masası kurulmuştur. 4448535 yardım masası hattından ya da Karaman Sanayi ve Ticaret Odası binasının 4.katında bulunan İl Koordinatörlüğümüze gelerek bilgi alınabilir.   
Ayrıca, bu başvuru çağrı döneminde Kurumumuz tarafından yapılacak ilave duyuru ve bilgilendirmeler de bu çağrı ilanı kapsamında dikkate alınmalı ve söz konusu duyuru ve bilgilendirmeler, kurumumuzun resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) takip edilmelidir. İlanen duyurulur.” denildi.