Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, vatandaşların yılbaşı indirimine kanmamaları gerektiğini belirterek, yılda ikiden fazla indirim olmaması gerektiğini söyledi.

Yeni yıl nedeniyle son günlerde mağazaların süslenerek indirim reklamları yapmaya başladıklarını ve bu reklamların tüketiciyi yanılttığını belirten Palandöken, “Daha kışı yeni yaşamaya başlıyoruz. Ama yeni yıl nedeniyle yüzde 50-60’ı aşkın indirim duyuruları vitrinleri 1 ay önceden süslemeye başladı. Vatandaşlarımız vitrindeki 50+40 indirimi görünce - bu kadar kar mı olur- diye kendi kendine soruyor. Böylece esnaf zan altında kalıyor. Bu olumsuzluklara son verilmesi için TBMM’de bekleyen ve önümüzdeki günlerde görüşülecek olan ’Perakende Sektörünü Düzenleyen Yasa’ zaman kaybedilmeden çıkarılmalıdır. Bu yasanın çıkması ile aylarca süren indirimli satış uygulamalarına çeki-düzen getirilecek. Yasanın çıkması geciktikçe giyimden gıdaya her alanda yaşanan haksız rekabetten en büyük zararı küçük esnaf görmeye devam edecektir” dedi.

Firmaların mevsimsel olarak sezon değişikliklerinde ellerindeki malları ve depolarındaki stokları eritebilmek için en yaygın kullanılan yöntemin indirimli satışlar olduğunu kaydeden Palandöken, “Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da indirimli satışlar belirli bir dönemde ve belirli bir sürede yapılmaktadır. Kış indirimi dönemi Ocak ayı ortası ile Şubat sonunda, yaz indiriminin ise Temmuz ortası ile Ağustos sonu dönemde yapılması uygun olacaktır. Ülkemizde indirimli ve tasfiye satışlarının belirli bir dönem ve süresi olmadığından piyasalarda düzensizlik oluşmakta, tüketiciler yanıltılmakta ve yanlış tüketim eğilimleri oluşmaktadır” diye konuştu.

Palandöken, şunları söyledi:

“Bu düzensiz indirim karmaşasının önüne geçilmesi için yasanın çıkarılması gerekir. Bu konuda meslek odalarının görüşleri alınmalı ve indirimler konusunda odalar yetkilendirilmelidir. İndirim yapıyoruz diyerek bir nevi vatandaş kandırılmaktadır. Müşteriyi mağazaya çekmek için yanıltıcı indirim reklamları yapılmaktadır. Örneğin bir malda veya bir reyonda indirim yapılıyor. En önemlisi büyük rakamlarla yüzde 50-60 indirim deniliyor. Ancak az dikkat edince yüzde 50’ye varan deniliyor. Mağazadan içeri girince bu indirim yüzde 20-30’larda kalıyor. Sadece satılmayan bir iki kalem üründe duyuruda ilan edilen indirim yapılıyor. Ama mağazanın tamamında indirim varmış gibi reklam yapılıyor.Bu reklamlar yanıltıcı, sadece müşteriyi içeri çekmek için yapılıyor.”