Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ekonominin büyümesinin yanında halk sağlığının her şeyden önemli olduğunu belirterek, “Yerli üretim ve tüketim her zaman güvenli ve kontrollüdür. Harcamalarımızı ve alışverişlerimizi yaparken sağlığımızı ve ülke ekonomisini ön planda tutmalıyız. Yerli üretimin desteklenmesi, ekonomik büyümeyi hızlandıracağı gibi cari açığın kapatılmasına, işsizliğin düşürülmesine de katkı sağlayacaktır” dedi.

TESK Genel Başkanı Palandöken, yerli üretim mallarının kullanılmasının özendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Denetimler sonucu ülkemize sokulmaya çalışılan gıda ve giyim ürünlerinin sakıncalarını ortaya çıkarmaktadır. Daha yeni Uzakdoğu’dan gelen ayakkabılarda rastlanan sağlığa aykırı madde kullanılması ‘yerli üretim’ mallarının önemini daha da artmaktadır. İhracat artışının devam etmesi için kalitesini ve işçiliğini dünyanın kabul ettiği yerli üretimin yelpazesi genişletilmelidir. Son zamanlarda savunma sanayimiz, beyaz eşya, televizyon ve otomotiv sektöründe yerli üretim dünyanın dikkatini çeker hale gelmiştir. İki yıllık bir çalışmanın ürünü olan yeni Türkiye logosu ve sloganı dünyaya Türkiye’nin doğal güzelliklerini, tarihini, kültürünü, ekonomik fırsat ve gelişimlerini insan odaklı vurgulayarak dünya markası olmak için uğraşan firmalarımızın artan ihracatını destekleyecektir. İthalatta ise oldukça titiz davranılmalı, ekonominin yanında halk sağlığı ön plana çıkarılmalıdır. En önemlisi kamu yatırımlarında ve harcamalarında yerli üretilmiş ürünlerin ve mallarının tercih edilmesini, kalitesiz ithal mallardan uzak durulmasını çok önemsiyor, tüm vatandaşlarımıza tavsiye ediyoruz. Kamu ihalelerinde yerli malı teklif edene avantaj getirilmesini, zorunlu yerli katkı ve teknolojik yeterlilik uygulanacak olmasını ayrıca destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÜRÜNÜN YERLİSİ, ESNAFIN GÜVENİLİRİ TERCİH EDİLMELİ”

Ülkemizde yüksek ustalık isteyen her türlü malın kaliteli olarak üretildiğini belirten Palandöken, şunları kaydetti:

“Sadece sanayi üretimlerinin değil tarımsal ürünlerimiz ile birlikte ayakkabı, giyim ve mobilya sektöründe yerli üreticilerimizin başarıları hiçbir zaman küçümsenemez. Bunun için her alanda güvenilir esnaf ve sanatkârımızın yerli üretimi tercih edilmeli. Bu kapsamda TESK olarak yerli üretimin önemine dikkat çekiyoruz. 800 yıllık ahi kültür ve geleneğine sahip olan bizim esnafımız kendi yemediğini başkasına yedirmez, kendi giymediğini de başkasına giydirmez. Yani önce kendinde test eder, ondan sonra müşterisine tavsiyede bulunur. Bunun için yerli malı üretim ve tüketimi konusunda halkımızın desteğine ihtiyaç var. Bunun için okullarda yerli malı konusunda çocuklarımız eğitilmelidir. Artık yabancı ürün hayranlığına son verilmeli. Çünkü her şeyin en güzeli ve sağlıklısı ülkemizde en iyi şekilde üretilmektedir.”