Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Varsın bize angus önerdiğimiz için hakaret etsinler, küfretsinler, hiç önemli değil. Biz onu bu milletin geleceği için bu çiftçinin geleceği için sineye çekeriz” dedi.

Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in de katılımıyla, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşti. Bakan Eker, toplantıda yaptığı konuşmada tarımsal altyapıyı düzenlemek için arazi toplulaştırma projesine başladıklarını ve ilgili kanunu çıkardıklarını bildirerek, "4,5 milyon hektar bitti, 2-2,5 milyon hektar önümüzdeki yıl içerisinde sonuçlanacak, toplulaştırılabilecek toplam arazimiz 14 milyon hektar. Biz bunun 6-6,5 milyon hektar alanını tamamlamış oluyoruz. Bugünkü bütçe imkanlarını dikkate aldığımızda 2023’te inşallah biz bu toplulaştırmayı bütünüyle tamamlamış olacağız" şeklinde konuştu.

Lisanslı depoculuğun geliştirilmesi için de çalıştıklarına değinen Eker, şunları söyledi:

"Tarımsal üretimimizi geliştirip, bunun ekonomik hayata daha yüksek düzeyde katkı sağlamasını istiyorsak, ticaret mekanizmamızı geliştirmemiz lazım, çağdaş ticaret mekanizmalarını kurmamız lazım. Bu da ticaret borsalarından geçiyor. Onun için lisanslı depoculuk bunun en önemli ayaklarından birisi. Biz de kira desteği uygulamasını başlattık.”

Hayvancılığı tarımın üvey evladı olmaktan çıkarıp, sektörün en önemli ayağı konumuna getirdiklerini belirten Eker, tarıma verilen 9 milyar lira desteğin 3 milyar lirasını hayvancılığa yönlendirdiklerini bildirdi.

Etçi sığırı geliştirmek için özel destekleme sistemleri getirdiklerini, eti etçi ırktan, sütü de sütçü ırktan almak gerektiğini ifade eden Eker, şunları kaydetti:

"Eğer biz bu ülkenin hayvancılığını da, tarımını da modernleştireceksek, ekonomiye daha fazla katkı sağlayacak hale getireceksek, buradaki geliri refahı arttıracaksak bunu yapmamız gerekiyordu, bu kararı almamız gerekiyordu. Varsın bize angus önerdiğimiz için hakaret etsinler, küfretsinler, hiç önemli değil. Biz onu bu milletin geleceği için bu çiftçinin geleceği için sineye çekeriz. Kimin doğru, kimin yanlış yaptığını, kimin hangi küçük hesaplar uğruna, küçük polemiklerle, küçük politikalarla neler yaptığı konusunda tarih hükmünü verecek.”

Tarım ve hayvancılıkla ilgili işletme, paketleme tesisi kurulurken 800 milyon liraya kadar olan yatırım tutarının yüzde 50’sini hibe vermek üzere proje başlattıklarını anlatan Eker, "Hedefimiz 6 bin tesisi Türkiye’ye kazandırmaktı, 5 bin 500 tesisi tamamladık. Şu anda programa alınan 700 küsur tane, 6 bini 2015 başı itibariyle bitirmiş oluyoruz. Hedefimizi aştık. Türkiye’deki 42 vilayette AB fonlarından temin ettiğimiz kaynakla da başka bir kırsal kalkınma projesi başlattık. 39 vilayet ’niye bizde yok’ diyor, haklı. Şimdi 2015’te 39 vilayet için de AB fonlarından aldığımızın benzerini, çok daha geniş imkanlarla olan kısmını orada da hayata geçiriyoruz. Onlara da daha geniş imkanlarla yapacakları tarımsal sanayi yatırımları, hayvancılık, su ürünleri, et ürünleri ve kırsal turizm ile ilgili yatırımların yüzde 60 hibe yoluyla destekliyoruz, destelemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Eker, gelecek dönemde, aspir, kanola, soya olmak üzere sözleşmeli üretimi yaygınlaştıracaklarını, 2015 yılında hayvancılığa da 3 milyar lira destek öngördüklerini belirterek, çiğ sütte sözleşmeli modele geçileceğini bunun da üretici ve sanayici açısından önemli olacağını kaydetti.