NEVŞEHİR (AA) - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Proje Hizmetleri Genel Koordinatörü Adnan Uzunpınar, kırsal turizm sektöründe destekleme oranlarının yüzde 50'den yüzde 65'e çıktığını bildirdi.

Uzunpınar, Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde bir otelde düzenlenen IPARD (Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı) uygulamaları değerlendirme toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, AB kredilerini sadece tarım alanında değil, farklı sektörlerde de dağıtıldığını  söyledi.

Bunlar arasında kırsal turizm sektörünün ön plana çıktığını, kırsal turizme yaklaşık 300 milyon liralık yatırım sağladıklarını ifade eden Uzunpınar, "324 projeye destek verdik. 25 yataklı pansiyonlar, butik oteller, restoranlar ve kırsal turizm kapsamındaki faaliyetlere destek veriyoruz" dedi.

Kurum olarak verdikleri destek oranında artış yaşandığını da dile getiren Uzunpınar, şöyle devam etti:

"500 bin avro yani yaklaşık 1,5 milyon lira bir yatırım yapmak istediğiniz zaman bunun yüzde 50'sini hibe olarak veriyorduk. Kırsal kalkınma programı IPARD'ın ikinci dönemine başlıyoruz. Kırsal turizm sektörüne destek oranımız yüzde 50'den yüzde 65'e çıktı. Yani 1,5 milyon liralık yatırımın 900 bin lirasını vatandaş bizden hibe olarak alabilecek. Bunun için tek yapmaları gereken, bize proje hazırlamaları ve kırsal alan dediğimiz nüfusu 20 binin altında olan şu an ki bulunduğumuz Ürgüp gibi yerlerde yatırımları yapmaları. Dolayısıyla 42 ilimizde gelip bize başvurmalarını bekliyoruz."

Nevşehir TKDK Koordinatörü Murat Asiltürk ise toplantının IPARD uygulamasındaki başarıların yanı sıra elde edilen veriler ışığında değerlendirme ve sektörü tanıma açısından önemli olduğunu kaydetti.

Toplantının Nevşehir'de yapılmasından dolayı mutlu olduğunu dile getiren Asiltürk, "Bunun sonucunda elde ettiğimiz bilgileri gerek bundan sonraki uygulamalarımızda kullanma adına bazı çalışmalar, faaliyetler yapacağız. Ayrıca yatırımcılarımızı daha doğru yönlendirme adına bunu bir sonuç haline getireceğiz" diye konuştu.