Türkiye Odalar ve Borsalar Başkanı (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, G-20’nin iş dünyası kolu olan B-20’de dönem başkanlığı görevini devraldı.

15-16 Kasım 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan G-20 Liderler Zirvesi ve B-20 toplantılarına katılmak üzere Avustralya’ya giden Hisarcıklıoğlu, B-20 Avustralya Başkanı Richard Goyder’den dönem başkanlığı görevini devraldı. Hisarcıklıoğlu’nun dönem başkanlığı sürecince yapılacak etkinliklerle 5 bin iş dünyası temsilcisi Türkiye’ye gelecek ve küresel ekonominin geleceğini tartışacak.

Devir teslim sonrası B-20 temsilcileri ile bir araya gelen Hisarcıklıoğlu, "B-20 dönem başkanlığını devralmaktan çok mutluyum. Bu görevi başarıyla yerine getirmek için uzun süre önce çalışmalarımıza başladık ve son birkaç aydır da çalışmalarımıza hız kattık. Sizlerin de tecrübesi ve desteğiyle ülkemizin G-20 ve B-20 dönem başkanlığının sadece G-20 üyeleri için değil, tüm ülkeler için verimli olacağına inanıyorum" dedi.

Bütün katılımcıları İstanbul’a davet eden Hisarcıklıoğlu, ’’G-20 ülkelerinin iş dünyasının da vereceği destekle çok başarılı olacağımıza eminiz. B-20 sürecine elimizden geldiğince iş dünyası liderlerini dahil etmemiz gerekiyor. Sizleri ve yöneticilerinizi İstanbul’da görmek ve B-20 Türkiye dönem başkanlığı süresince desteğinizi hissetmek bizim için çok önemli" diye konuştu.

5 BİN İŞ DÜNYASI TEMSİLCİSİ TÜRKİYE’YE GELECEK

B-20 Türkiye’nin tüm yıla yayılacak ve yaklaşık 5 bin iş dünyası liderini Türkiye’ye getirecek etkinliklerinin planlamasıyla ilgili çalışmaların da devam ettiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

’’İlk 6 çalışma alanımız kesinleşti. Avustralya dönem başkanlığında 5 çalışma alanı vardı. Uluslararası ticaret, altyapı ve yatırımlar, finansman, istihdam ve yolsuzlukla mücadele alanında çalışmalar yoğunlaşarak devam edecek. Türkiye’nin B-20’ye en önemli katkısı ise ‘KOBİ’ler ve Girişimcilik’ alanında yeni bir görev gücü kurulması olacak. B-20’yi sadece büyük ve çok uluslu şirketlerin tekelinden çıkaracağız. KOBİ’lerin G-20’nin desteğine ihtiyacı var."

B-20 dönem başkanlığını Hisarcıklıoğlu’na devreden B-20 Avustralya Başkanı Richard Goyder, Türkiye’ye başarılar dileyerek, "B-20 dönem başkanlığı süresince Türkiye’nin ve Hisarcıklıoğlu’nun çok başarılı olacağından, verimli sonuçlar ortaya koyacağından eminim. Biz her zaman destek vermeye hazırız ve sizin yanınızdayız" dedi.

Avustralya’nın Brisbane kentinde gerçekleştirilen B-20 Türkiye Toplantısı’na Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra TOBB Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar ile İstanbul Sanayi Odası Başkanı ve B-20 Türkiye Yürütme Kurulu Üyesi Erdal Bahçıvan da katıldı. B-20 Türkiye Sherpası Sarp Kalkan da B-20 Türkiye’nin önceliklerini ve hedeflerini açıklayan bir sunum yaptı.

Bu arada, G-20 Liderler Zirvesi’nin öncesinde Brisbane’da Toronto Üniversitesi, Griffith Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen G-20 Konferansı’na Türk heyeti damgasını vurdu. Brisbane’da gerçekleştirilen konferansa Türkiye’den Başbakan Ahmet Davutoğlu ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmacı olarak katıldı. Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, "B-20 Türkiye olarak çalışmalarımızı 3 prensip üzerine inşa ediyoruz. Bunlar; devamlılık, kapsayıcılık ve bağlantılılıktır. Bu 3 prensip B-20 ile G-20 arasında daha sıkı bağlar oluşturulmasına yardımcı olacak, yani liderler ile işadamları bu sayede aynı frekansı yakalayacaktır" dedi.

Konferansa Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İTO Başkanı İbrahim Çağlar ve İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldı.