Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), 2014 yılı toprak analizi ve gübre desteğinde toprak analizi yaptırmak için son günün 30 Ekim Perşembe olduğunu hatırlattı.

TZOB, çiftçilerin mağduriyet yaşamamaları için 2014 yılı toprak analizlerini Perşembe günü mesai saati bitimine kalmadan yaptırmalarında fayda bulunduğuna dikkati çekti. TZOB’dan yapılan açıklamada, TZOB’un girişimleriyle 1 Eylül 2014’te dolan yetkilendirilmiş laboratuvarlarda toprak analizi yaptırma süresinin 30 Ekim 2014 Perşembe günü mesai bitimine kadar uzatılmasının sağlandığı, toprak analizlerinin gelecek hafta Perşembe günü mesai bitimine kadar tamamlanması gerektiği vurgulandı. TZOB, 28 Ekim Salı günü öğleden sonra ile 29 Ekim Çarşamba gününün Cumhuriyet Bayramı nedeniyle resmi tatil olduğunun unutulmaması gerektiğine de dikkati çekti. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Mazot, gübre ve toprak analizi desteklemelerine ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tebliğine göre arazi miktarı en az 1 dekar olan çiftçilere toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak ve dekar başına 2,5 lira ödenecek. Her toprak analizine en fazla 50 dekar için ödeme yapılacak. Her analiz, en fazla 50 dekarlık bir tarım arazisini temsil ediyor. 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmayacak. En az 1 dekar araziye sahip çiftçilerin gübre ve toprak analizi desteklerinden yararlanabilmek için analiz yapılması zorunluluğu bulunuyor. Bu nedenle analiz yaptırmanın ihmal edilmemesi büyük önem taşıyor. Toprak analizini yaptıran çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçilerin 31 Aralık 2014 tarihine kadar gübre, mazot ve toprak analiz desteğini almak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yapabilecekler.”

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, TZOB olarak toprak tahlilini çok önemsediklerini, Ziraat Odaları’nın 75’inde toprak tahlil laboratuvarı bulunduğunu bildirdi. Bayraktar, "Tarımda yetersiz ve yanlış gübre kullanımından dolayı milyarlarca liralık israf ve verimlilik kaybı var. Bunun önüne geçebilmenin ve ekonomiye kazandırmanın yolu toprak tahlilinden geçmektedir. Üreticilerimiz, bilinçli ve dengeli bir gübreleme yapmak için ekecekleri tarlayı temsil edecek şekilde usulüne uygun alacakları toprak örneklerini analiz yaptırarak kendilerine önerilen tavsiyeye göre gübreleme yapmalıdırlar. Bu şekilde çok daha iyi verim, kaliteli bol ürün alabilirler.”