Geleneksel olarak 3 yılda bir gerçekleştirilen Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesi’nin üçüncüsü, 21 ülkeden 260’a yakın işadamının katılımıyla başladı.

Trabzon 3. İpekyolu İşadamları Zirvesi’nde Ekonomi Bakanlığı’nın alım heyeti programı kapsamında inşaat ve yapı malzemeleri, gıda ve makine sektörlerinden bölge genelindeki işadamlarıyla ikili iş görüşmeleri programları yapılarak bölge ihracatının artırılması hedefleniyor.

Novotel’de düzenlenen zirveye, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Gümrük Ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu, Bangladeş Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Zulfipar Rahman, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi YU Hongyang, Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkanı Archil Khabadze, İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Meşhud Nohasi, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dimitry Talanov, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Faruk Nafiz Özak, Aydın Bıyıklıoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şadan Eren, Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, TTB Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ile çok sayıda davetli katıldı. Ayrıca toplantıya zamanından erken gelen Çevre ve Şehircilik eski bakanı Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar ise törene tam saatinde katılanlar arasındaydı. Bir süre programın başlamasını bekleyen Bayraktar ile kimsenin ilgilenmemesi dikkatlerden kaçmazken, Bayraktar program başlamadan salonu terk etti.

Zirve’nin protokol konuşması öncesinde Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü öğrencileri tarafından Osmanlı Tarihini canlandıran sunumu büyük ilgiyle izlendi.

Açılış konuşmasın yapan TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da heyecanlı geçeceğine inanıyorum. Bu zirve elbette Çin’den Avrupa’ya kadar uzanan bir güzergah doğrultusunda yapılan önemli bir ekonomi zirvesi. Bu zirvenin gerçekleşmesinde bizleri onurlandıran çok değerli misafirlerimiz var. Özellikle toplantımıza katılan başta bakanlığımız, bakan yardımcılarımız olmak üzere yurt dışından gelen yabancı konuklarımızdan bahsetmek istiyorum. Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi, Gürcistan Acara bölgesi başbakanı, Rusya Federasyonu, Sochi şehri ve Stavrapol olmak üzere iki şehirden oda başkanları ve geniş kapsamlı katılım gösterdiler. Üç yılda bir yapmış olduğumuz İpekyolu Zirvesi aslında Çin’den Avrupa’ya kadar uzanan bu güzergahta yer altı ve yer üstü zenginlikleri bol olan yatırıma doymamış ve tüketime doymamış bir bölge olarak tanımlamakta yarar var. Hinterlantlında olan ülkelerle baktığımızda ekonomik yönden çok geniş bir alan. Esas amaç burada gerek kamuyla gerekse işadamlarıyla birliktelik yaparak ülkeler arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek olacak. Sadece işadamlarının ticari birliktelikleri yeterli olmamaktadır. Ticari birliktelikleri açacak olan kamunun ve işadamları arasında alınacak kararları sağlamaktır. Bunlar birliktelikle olacak çalışmalardır” dedi.

Bugün yapılacak üç panelin aslında ticaretin gelişmesi doğrultusunda çok önemli başlıklar olacağını belirten Hacıosmanoğlu konuşmasına şöyle devam etti; “Günümüzde lojistik tamamlanamadığında ticaretin de tamamlanması söz konusu olamamaktadır, finans olmadan da yatırımın olması mümkün değil bu yüzden ticaret ve ekonominin gelişmesinde bu ikisinin önemi çok büyük. Turizm hareketleri öncelikle insanların ülkeleri tanımışında büyük bir kolaylık sağlıyor ve devamında o ülke tanınarak işadamları arasında ticaretin gelişmesi noktasında önemli adımlar atılıyor. Bu zirvemizde bu üç başlıkta yaklaşık 27 panelistimiz var. Bunların engin tecrübelerinden önemli sonuçlar çıkacağına inanıyoruz.

Geçmişte olduğu gibi gelecekte de gelişmiş ülkelerle geri kalmış ülkeler arasında elbette üreten ve satan diğer tarafta da tüketen olduğu basit ve açıkça karşımızdadır. Bugüne kadar dünya ticaret örgütünün yaptığı çalışmalarda belirli ilişkilerin kurulmasında sadece gelişmiş ülkelerin ticaretinin gelişmesine katkı sağlamış ekonomiden büyük payı da gelişmiş ülkeler almış, diğer ülkeler ancak Pazar olmak zorunda kalmıştır. Önümüzde karşımıza çıkan çok önemli bir konu var. Bu da özellikle gelişmiş ülke olarak başta ABD’nin bir tarafta Japonya ve kuzey kore ile diğer tarafta İngiltere ile ticaret sistemini kurma çalışmaları başlamıştır. Türkiye’de dahil olmak üzere hemen hemen bütün ülkeler kapsam dışında. O zaman bu toplantı ve bundan sonra da ele alınması gereken konu aslında kurulacak olan bu yeni sisteme karşı bu ülkelerin bunun dışında kalan ülkelerin yapması gerekenler konusunda zaman kaybetmeden gerekli çalışmaları başlatmak olacaktır. Biz gelişmiş ülkelere karşı değil onların standartlarına en kısa zamanda nasıl ulaşabilirizin çalışmalarını başlatmamız gerekmektedir. Bu kısa zamanda olacak işler değil gelişmiş ülkelerin çok daha ileriye götürdüğü teknolojiyi kullanarak kendilerini koruyucu sistem olarak gündeme getirmektedirler. Bizlerin bunun dışında kalan ülkelerin de gerekli çalışmaları yapması gerekmektedir. Bu konuda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bu konu gündeme geldiğinden beri Hisarcıklıoğlu başkanlığında önemli görüşmeler yapılıyor hükümetimiz konuyu çok yakından takip ederek işin içinde olduğunu biliyoruz. Fakat karşıki tarafın bize ilettiği konuları biliyoruz. Bu konuda atılması gereken çok büyük adımlar olduğunu bilmekte yarar var. İşbirliği çalışmalarımızı her dalda gerek teknolojik gerekse ticaret ve yatırımın diğer dallarında birlikte yürütmekte yarar olduğunu belirterek bu toplantıda bunun mesaj olarak alınmasını özellikle istedim. Bu toplantı sonucu olarak inanıyorum ki bugün yapılacak olan oturumlar sonucunda önemli sonuçlar çıkacaktır. Bu sonuçlar daha sonra bütün katılımcılara iletilecektir” şeklinde konuştu.

“BİZ OSETYA KAPISINI AÇTIĞIMIZ ZAMAN ÜLKELER ARASINDAKİ SİYASİ GÖRÜŞMELER BAŞLAMAMIŞTI”

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, İpekyolu İşadamları Zirvesi’ni STÖ’lerin siyasilerle birlikte neler yapabileceğinin göstergesi olarak nitelendirdi. Gürdoğan DKİB olarak hayata geçirdikleri projelere değinerek, “Özellikle Avrupa’dan ve diğer ülkelerin geçişlerinde yoğunluk yaşanan Sarp Kapısı’nın yetmemesinden ötürü farklı kapı arayışlarına girdik ve Verhni Lars kapısının açılmasına vesile olduk. Biz Osetya kapısını açtığımız zaman ülkeler arasındaki siyasi görüşmeler başlamamıştı. Ancak biz mekik diplomasisi ile Gürcü hükümeti ile yapılan girişimler sonucu buradaki yol ve tünellerin yapılması sağlanarak kapının açılması sağlandı. Bu kapının açılması ve girişimlerimiz sonucu bugün Gürcistan Rusya ile ticarete başladı. Sivil toplum ve siyasetin birlikte neler yapabileceğinin karşılığını görmekteyiz. Hopa-Batum Demiryolu ağının biran önce bitmesi gerekmektedir. Çünkü Asya’daki demiryolu kullanım oranı yüzde 64, bizim de bu paydan yararlanabilmemiz için oraya entegre olmamız gerekmektedir. 20. km ile Batum’a bağlandığımızda Asya’ya da bağlanmış oluyoruz. Bu gibi organizasyonlarda bizler STK ve siyasilere önemli görevler düşmektedir. Burada konuşulanlar sözde kalmamalı. Eylem planındaki bu anlattıklarımız, heyecanımız bizleri yönetenler, siyasiler tarafından desteklenirse çok büyük yol alabileceğimiz söyleyebilirim. Bu her ülkenin ithalat ve ihracatına da büyük ivme kazandıracaktır. Ülkelerimizi geliştirmek hepimizin görevi. Bizler bu ülkelerle olan ilişkilerimizi çok daha sıcak yapabilme konusunda en önemli aktör ticarettir. Bu anlamda da karşılıklı ticaretin ve ikili ilişkilerin geliştirilebilmesi için bugünkü organizasyonu da iyi değerlendirmemiz gerekmektedir” diye konuştu.

TOBB YÖNETİM KURULU ÜYESİ SALİH ZEKİ MURZİOĞLU: “DEĞİŞEN DÜNYA İLE İPEKYOLU ÖNEMİNİ KAYBETTİ”

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu, “Bugün hem Karadeniz’in hem de İpekyolu’nun incisi olan Trabzon’da olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesi kapsamında ülkemize tarihi İpekyolu güzergahında bulunan ülkelerden gelen misafirlerimiz var. Trabzon hem doğal güzellikleri hem de üretim ve ticaret kapasitesi ile ülkemizin gözbebeği. Böylesine önemli bir günde bizleri yalnız bırakmayan bakan yardımcılarımıza TİB Başkanı’mıza DEİK Başkanı’mıza KOSGEB Başkanımıza teşekkür ediyorum. Zirve kapsamında gıda, inşaat, makine ve turizm sektörüne yönelik panellerin yanı sıra bölge ülkelerinden gelen işadamları ile Türk işadamları arasında iş görüşmeleri düzenlenecek. Bu özelliklerinden dolayı bu zirveyi çok önemsiyoruz. Ülkelerimizin içinde bulunduğu coğrafya tarihin en zengin coğrafyalarından biriydi Asya ile Avrupa arasında bu coğrafya dünyanın en büyüt ticari hattı olan İpekyol’unun geçiş hattı idi. Değişen dünya ile İpekyolu önemini kaybetti. Bu coğrafyanın zenginliği de azaldı ancak son yıllarda tarihi İpekyolu’nun yeniden canlandırılması yeniden gündeme alındı. Bugün hem mal trafiğinde hem de enerji trafiğinde dünyadaki en yoğun akış Asya ile Avrupa kıtaları arasında yer alıyor. Yani artık sadece üretilen mallar değil dünyanın enerji koridoru da bu hat üzerinde oluşuyor bu hat daha ucuz, verimli bir güzergah aranıyor. Bu coğrafyadaki ülkeler cazip fırsatlar sunuyor, önümüzdeki süreçte İpekyolu güzergahı eskisinden daha kazanç vaat ediyor. Bu potansiyeli kazanca dönüştürmek için hep birlikte atmamız gereken adımlar var. Bu coğrafyadaki ülkeler olarak karşılıklı ticari ilişkilerimizi geliştirmek hem ulaşım altyapısını hem te mevzuatları uyumlu hale getirmek zorundayız. Mal ve insan geçişini bu coğrafyada kolaylaştırmalıyız. Bu konuya hükümetimiz büyük önem veriyoruz. Türk özel sektörünün çatı kuruluşu olan TOBB olarak da biz üzerimize düşeni büyük bir özveri ile yerine getiriyoruz. Yönetim kurulu üyesi olduğum TOBB olarak bu coğrafya ile daha fazla ticaret yapabilmek için bir çok projeyi gerçekleştiriyoruz. Bu coğrafyayı yeniden dünyanın merkezi yapma noktasında büyük bir gayretle çalışıyoruz. Bu konuda bizi destekleyen hükümetimize ve bakanlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu coğrafyanın geleceğine inanıyoruz. Bu nedenle de bu organizasyonu çok önemsiyoruz” dedi.

TİM MECLİS BAŞKANI MEHMET BÜYÜKEKŞİ: “TÜRKİYE’NİN 2023 YILINDA 500 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ VAR”

TİM Meclis Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Trabzon gibi bir şehirde olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Çünkü gerçekten pratik zekası ve iş bitirici yaptığı çalışmalarla Trabzonlu ihracatçılarımız Trabzonlu sanayicilerimiz güzel bir işin altına imza atıyorlar. Ve bu zirveyi düzenliyorlar. Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi var. Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümündeki bu hedefi gerçekleştirebilmek için dış ticaretin de 630 milyar dolar ithalat hedefi var. Biz bu ticareti mutlaka öncelikli olarak yakın komşularımızla gerçekleştirmek zorundayız. O yüzden İpekyolu Zirvesi gerçekten önemli. Çünkü İpekyolu’nda Çin’den başlayıp Türkiye’ye kadar olan ve Türkiye’den sonraki ülkelerle dış ticaretini artırıp hem ihracat hem ithalat yaparak karşılıklı ticareti gerçekleştirebilmek bu yüzden bugün burası aslında bir Pazar niteliğinde. Bir taraftan ortak yatırım imkânı ve 3. Ülkelerle işbirliği yapma imkânı diğer taraftan ihracat ve aynı zamanda ithalat yapma imkânı, böylelikle bu Pazarını da sağlamış olacağız. Türkiye’nin bundan sonraki ihracatı yaparken de sadece yaptığı ihracatın miktarını artırarak yapmak değil değerini artırarak yapabilmek. Biz TİM Olarak özellikle katma değeri artırma yönünde çalışmalar yapıyoruz. Bunun yolu da tasarımdan argeden inovasyondan ve markadan geçiyor, bu dört önemli konuya çok önemli çalışmalar yaparak destek vermeye çalışıyoruz.

Bu anlamda yaptığımız önemli çalışmalar var. Önümüzdeki hafta inovasyon toplantısı düzenleyeceğiz. Buradaki konuklarımıza, bundan sonra artık hedef ülkeler yaptıkları inovasyonla yaptıkları tasarımlarla ARGE ile diğer ülkelerle rekabette bir adım öne geçecekler. Bu konuda da sizleri işbirliği yapmaya davet ediyorum. Bundan sonra yapacağımız ticarette yükte hafif pahada ağır mallar üretirsek rekabette o kadar öne geçeriz. Yapacağımız çalışmalarda sizlerle birlikte olmaya ve işbirliği yapmaya ve İpekyolu çevresindeki dost ülkelerimizle bu konuda işbirliği yaparak ticaretimizi artırmaya davet ediyorum ”dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Trabzon doğal ve fiziki yapısıyla tarihten beri bir ticaret ve lojistik merkez. Buradaki tabiat böyle kurulmuş. Ticaretin lojistiğin işadamlarının bir merkezi olan Trabzon İpekyol’unun önemli bir zemini olarak bundan sonra da yoluna aynen devam edebilmek için mutlaka demiryolu ve lojistik merkezle buluşacaktır. Havalimanı uluslararası giriş çıkış kapısı olan karayolu ile Gürcistan’ın yanında olan orta Asya ulaşımının bütün yolların Gürcistan Rusya federasyonun önünün açıldığı bir alan olarak lojistik merkezdeki hedefine mutlaka ulaşması gerektiğini bakanlarımızın ve bakan yardımcılarının önünde halk adına ifade ederek, aynı zamanda bölge olarak bir ve beraberiz. Bu bölgenin İpekyolu ticaret merkezi olmasında tarihten beri gelen özelliğinin 3. İpekyolu zirvesinde en iyi şekilde yüz yüze görüşme ve ticari ilişkileri geliştirerek devam ettireceğinize eminiz.” Diye konuştu.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, “Türkiye gerek kuzey güney gerek doğu batı aksında ticaretin ve enerji koridorlarının önemli bir merkezinde bulunmaktadır. 2023’de 500 milyar dolarlık ihracat kapasitesini yakalamak için bu ve benzeri çalışmalar ihtiyacımız var. Dünyada zenginlik refah ticaret ve üretim kısa ve uzun periyodlarla zaman zaman adres değiştirmekte bazen de yaygınlaşmaktadır. Bu değişim ve dönüşümün yaşandığı bu dönemde bu toplantının burada yapılmasını önemsiyorum. Bunun yanında küresel ve bölgesel olarak yaşanan kriz ve istikrarsızlıklar da ülke ve bölgelerin hatta illerin ticaret kapasitesinde hacminde gelişme trendinde olumlu yada olumsuz etkiler yapabilmektedir. Trabzon bu anlamda geçmişteki güzel kapasitesini ticaret ve sanayi kültürüyle tekrar sahip çıkmak yarında üretim ve ticaret kapasitesini ve 3 milyona dayan kapasitesini artırmak ülke ticaretine turizmine ve bölge turizmine ticaretine ekonomisine daha fazla katkıda bulunabilmek ve pastadan daha fazla pay almak amacındadır” yeklinde konuştu.

Yapılan açılış konuşmalarının ardında tören, plaket töreni ile devam etti.