Son dönemde Rusya ile arasındaki gerginlik ve çatışmalarla gündeme gelen Ukrayna, çok cazip yatırım fırsatları ile de uluslararası yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Kardeş oda Kherson Ticaret ve Sanayi Odası’nın daveti üzerine Ukrayna’ya giden Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası heyeti bu ülkedeki yatırım imkanlarına yönelik çeşitli temaslarda bulundular. TTSO heyetinde Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Yönetim Kurulu üyesi İsmail Gençcelep ve üye Cesur Gerigelmez yer aldı.

Ukrayna’nın Kherson Vali Yardımcısı Panchysyn Ruslanlgorovych heyete yatırımlar hakkında ayrıntılı bilgi aktardı. Kherson Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ostroumova Viktoriya Volod ile işbirliğine yönelik olarak protokol imzalandı. Golo Pristane ilçesinde geleneksel pasta ikramı ile karşılanan Trabzon heyeti ilçe müzesini ziyaret ettikten sonra Kaymakamlıkta görüşmelerde bulundular.

Görüşmeler hakkında bilgi veren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Ukrayna’nın Kherson bölgesinde 3 günlük resmi temaslarda bulunduklarını belirtti. Türk Hava Yolları’nın Kherson’a başlattığı uçak seferleri ile ulaşımın bir saat 20’dakikaya düştüğünü, bunun da bu bölge ile ticaret faaliyetlerin gelişmesine büyük ivme sağlayacağını ifade eden Hacısalihoğlu, ziyaret kapsamında, Ukrayna’da kurulu bulunan Türk İş Adamları Derneği ile de bir araya gelinerek fikir alış verişinde bulunulduğunu belirtti. Hacısalihoğlu, “ Türk iş adamlarımız Ukrayna’daki yatırımları ve ticari faaliyetlerinde çok başarılı olduklarını gördük. Ve Türkiye’ye gönderdikleri mesajda daha fazla Türk İş Adamının Ukrayna’nın tercih edilmesi önerisinde bulundular” dedi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Kherson Valisi ile yapılan görüşmelerde Ukrayna’da gözde yatırım alanları hakkında ayrıntılı görüşmede bulunulduğunu kaydederek “ Bal üretimi, seracılık ve Turizm iş kollarında ciddi yatırım potansiyelleri var. Balık üretim tesissine büyük büyük ihtiyaç var. Kherson Liman İşleteside öneriliyor. Kherson bölgesi ekolojik bölge olarak öne çıktığı için turizm alanında ilgi çekiyor. Özellikle avcılık turizmi konusunda dünya tarafından tanınan bir bölge olduğunu gördük. Yatırım olarak safari park projelerine yatırımcı aranıyor. Bitkisel yağların işlenmesi konusunda da ciddi yatırıma ihtiyacı var. Uluslararası lojistik planlamalarda gıda ve soğuk hava depoları gibi yatırımlar da gündemde. Tarım alanında buğday, arpa, yulaf, ayçiçeği ve soyanın işlenebileceği geniş yatırım alanları 49 yıllığına kiralanabiliyor. Aynı araziler turizm amaçlı da kiralanması mümkün. Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için de proje önerilerine sıcak bakıyorlar. Ukrayna kumu silisyum bakımından oldukça zengin olduğu için ticareti de önemli oldu” dedi.

Ukrayna’da yatırım yapan yabancı ülkeler arasında Çin, Almanya ve İtalya’nın başı çektiğine dikkat çeken TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, Türk iş adamlarının da Ukrayna’da başarılı olduğunu, yeni yatırımlar konusunda işadamlarımızın bu ülkeyi düşünebileceğini kaydetti. Hacısalihoğlu “Trabzon ve bölge olarak Karadeniz kıyısında bulunan komşumuz Ukrayna’da kardeş odamız Kherson ile iş adamlarının ticari faaliyetleri desteklenmektedir. Ukrayna’da tarım, inşaat, turizm alanlarında gerek yatarım gerekse ticari faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde iki ülke iş adamlarının ortak faaliyetlerini odalar olarak desteklemekteyiz“ diye konuştu.