NEVŞEHİR (AA) - Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, bu yıl Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri Programı (GEBİP) kapsamında 38 genç bilim insanın ve 19 eserin ödüle layık görüldüğünü bildirdi.

Acar, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nde gerçekleştirilen, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri Programı (GEBİP) Yıllık Değerlendirme Toplantısı'nda, TÜBA'nın 1993 yılında kurulduğunu hatırlattı.

TÜBA-GEBİP'in 2001 yılında başlatıldığını anımsatan Acar, bu kapsamda şimdiye kadar 373 üstün başarılı genç bilim insanının desteklendiğini belirtti. Ödül sahiplerine 3 yıl boyunca 80 bin liraya yaklaşan ve 5 yıl boyunca da uluslararası bilimsel etkinliklere katılım için belli miktarlarda mali destek sağladıklarını anlatan Acar, "TÜBA GEBİP Ödülünü kazananlar, yurt içinde ve yurt dışında başka kurumlarca verilen farklı ödülleri de kazanıyorlar, ses getiren bilimsel başarılara da imza atıyorlar. Bu kişileri geleceğin TÜBA üyeleri olarak görüyoruz" diye konuştu.

- "38 genç bilim insanı ve 19 eser ödüllendirildi"

Acar, geçen yıl Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) verdiği farklı kategorilerdeki 18 ödülün 10'unun TÜBA üyelerince alındığına dikkati çekti. Ödül programlarını sürdürmeye çalıştıklarını dile getiren Acar, emeklerinin karşılığını TÜBA üyelerinin üstün başarılarıyla aldıklarını dile getirdi.

Bu yıl GEBİP kapsamında 38 genç bilim insanın ve 19 eserin ödüle layık görüldüğünü kaydeden Acar, "Akademimiz, uluslararası düzeyde de ülkemizi temsil fonksiyonunu yerine getiriyor. Şu an itibariyle 12 çatı kuruluşuna üyeyiz, 30 ulusal akademiyle ikili işbirliği anlaşmamız var" ifadesini kullandı.

Acar, bu yıl uluslararası akademi ödülünü devreye soktuklarını anımsatarak, yıl sonuna doğru ödül sahiplerinin belirleneceğine değindi. 

- "Türkiye'de 23 milyon öğrenci var"

Türkiye'de şu anda yaklaşık 23 milyon öğrencinin bulunduğuna işaret eden Acar, bu rakamın 100'den fazla ülkenin nüfusundan yüksek olduğunu vurguladı.

Bir hafta sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıl dönümünün kutlanacağını belirten Acar, buna karşın dünyanın geldiği düzeyin gereği olan eğitim sisteminin kurulamadığını söyledi. Eğitim sisteminde yapacak çok şey olduğunu ifade eden Acar, her bilim insanın bu konuda sorumlu davranması gerektiğini vurguladı.

Acar, "İlerlemeleri yadsıyor değilim ama daha çok eğitimin niteliği ve çıktılarıyla ilgili daha yapacak çok işimiz olduğunu düşünüyorum" dedi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç da GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı'nın son derece önemli olduğunu belirterek, üniversite olarak etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Etkinliğin ilk günü, TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Metin Balcı ve TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. Reşat Apak'ın konuşmalarıyla sona erdi.