Yargıtay’ın kayıp kaçak elektrik parasının tüketicilerin faturasına yansıtılmasını hukuka aykırı bulmasına destek veren Bursa Tüketiciler Derneği (BTD) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, vatandaşların bu bedelleri geri almak için dilekçe ile hizmet aldıkları şirketlere başvuruda bulunmalarını istedi.

Yargıtay kayıp-kaçak elektrik parasının kayıp ve kaçaklarla hiçbir ilgisi olmayan tüketicilerin faturasına yansıtılmasını hukuka aykırı bulmasıyla birlikte ödenen paraların tüketiciye iadesi için yol açıldı. Yargıtay’ın almış olduğu kara destek veren Bursa Tüketiciler Derneği (BTD) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, kaçak elektrik bedelinin yıllardın Türkiye’nin kanayan yarası olduğunu söyledi. Kaçak elektrik bedeli, sayaç okuma bedeli ve iletişim bedeli gibi tüketiciden alınan paranın hukuka aykırı olduğunu ifade eden Yılmaz, her ne kadar faturalardan kayıp kaçak bedeli kalemi kaldırılmış ise de uygulamanın devam edildiğine dikkat çekti. Yılmaz, "Tüketiciden yaptığı tüketime karşı orantılı olarak yüzde 12 ile 15 arasında kesinti yapılmaktadır. Tüketici bu hukuk dışı uygulamaya karşı, mücadele başlatmış ve açtığı davaların bir kısmını kazanmıştır. Yargıda yaşanan bu kargaşaya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu verdiği nihai karar ile son noktayı koymuştur. Yüksek yargı, bu kararla birlikte dürüst tüketiciden kayıp kaçak parasını alınmasının yanlış olduğunu açıklamıştır" diye konuştu.

"KAÇAK ELEKTRİĞİN TAKİBİ, DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN GÖREVİ"

Bu uygulamanın hukuka ve adalet düşüncelerine aykırı olduğunu dile getiren Yılmaz, "Bu uygulamanın devam etmesi durumunda elektrik dağıtım şirketlerinin yatırım yapmasını engellemekle birlikte, kaçak elektrik kullananların yakalamasını ve takip edilmesi engellenecektir. Kaçağı takip etmek ve bu paranın tahsilini yapmak elektrik dağıtım şirketlerinin görevidir. Dürüst tüketiciden kayıp kaçak bedelinin hukuka aykırı olduğu ve tahsil edilen bu paraların tüketiciye iade edilmesi gerektiğine ilişkin son kararı verilmiştir" dedi.

"2 MİLYAR LİRA KAYIP KAÇAK BEDELİNİ TÜKETİCİDEN TAHSİL EDİLİYOR"

Kayıp-kaçak oranları şu anda Türkiye’nin yüzde 20 civarında olduğuna dikkat çeken Yılmaz, ancak bunun bölgelere göre oranlarının değiştiğini ifade etti. Bu oranın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha üst seviyelerde olduğunu belirten Yılmaz, “Tüketici bu haksız uygulama ile her yıl kayıp kaçak bedeli olarak 2 milyar lirayı aşan bir ödeme ile karşı karşıya kalıyor. Sayaç okuma bedeli olarak ise her yıl 180 milyon liraya yakın tüketiciden para alınıyor. Oysa EPDK’nın görevi kamu yararına yasal düzenleme yapmak. Elektrik dağıtım şirketlerinin görevi ise kaçağı yakalamaktır. Devletin kaçağı himaye etmesi gibi bir durumu söz konusu değildir. Bu haksız uygulamaya biran önce son verilmelidir” dedi.

TEK DİLEKÇE İLE KAÇAK BEDELİNİ ÖDEMEKTEN KURTULUN

Bursa Tüketiciler Derneği (BTD) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, vatandaşların hizmet aldıkları elektrik dağıtım şirketlerine dilekçe ile kayıp kaçak ve sayaç okuma gibi ödenen bedelleri talep etmesi gerektiğini söyledi. Bu talep olumlu karşılanmadığı takdirde parasal sınırlarına göre tüketici hakem heyetlerine ya da tüketici mahkemelerine başvurulmasını öngören Yılmaz, bu konuda da tüketici derneklerinin ise her türlü tüketiciye destek vereceğini söyledi.