ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir'de kurulu Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ (TÜLOMSAŞ) tesislerinde, Avrupa Birliği (AB) kriterlerine uygun, Karşılıklı İşletilebilirlik Teknik Şartları (TSI) sertifikalı yük vagonu üretildiği bildirildi.

Şirketten yapılan yazılı açıklamada, yük ve yolcu taşımacılığında uluslararası demiryolu hatlarında işletilen yük vagonlarının kesintisiz ve güvenli olarak çalıştırılmasını sağlamak amacıyla başlatılan çalışmalar sonucu Türkiye'de ilk kez yerli olarak TSI sertifikalı yük vagonu ve Y25 Ls(s)d1-k bojisi üretildiği belirtildi.

TÜLOMSAŞ'ın demiryolu sektöründe ilklerin öncüsü olduğu vurgulanan açıklamada, "TÜLOMSAŞ, 'Rilnss' tipi yük vagonu için TSI sertifikasyon çalışmalarını uluslararası yetkilendirilmiş bir denetleme kuruluşu tarafından yapılan denetimler ve İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi ile ortak yürütülen, tamamen yerli imkan ve kabiliyetlerle yapılan testler neticesinde gerçekleştirmiş bulunmaktadır. Söz konusu yük vagonuna ait TSI sertifikası yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Başka bir anlatım şekli ile TSI sertifikası alan bu vagonlarımız Avrupa ülkelerinde sorunsuz bir şekilde ve serbest olarak dolaşacaklardır" ifadesine yer verildi.

Bu tip vagonlardan yıl sonuna kadar 200 adet üretileceği aktarılan açıklamada, bunların Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğüne teslim edileceği bilgisi verildi.

Açıklamada, iki farklı tip vagonda da TSI çalışmalarının sürdüğü ve en kısa sürede sertifikasyon işleminin tamamlanacağı duyuruldu.