ANKARA (AA) - ARİFE YILDIZ ÜNAL - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğünün bağlı ortaklığı Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi AŞ'nin (TÜLOMSAŞ) geçen yıl 55 lokomotif üreterek tarihi bir başarıya imza attığını belirterek, "TÜLOMSAŞ tesislerindeki imalatların ülkemize ekonomik katkısı 346 milyon lira oldu" dedi.

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015'te tarihinin en yüksek lokomotif üretim performansına ulaşan TÜLOMSAŞ'ın aynı zamanda, iki farklı tipte 55 lokomotifi üreterek, halkın hizmetine sunduğunu söyledi.

Haftada 1, ayda 4 adet E 68000 tipi elektrikli ana hat lokomotifi ve ayda 2 adet DE 36000 tipi dizel elektrikli ana hat lokomotifi olmak üzere ayda toplam 6 lokomotif imal ettiğini belirten Yıldırım, Eskişehir'de kurulu TÜLOMSAŞ fabrikasının geçen yıl sonu itibarıyla TCDD için 20 adet yüksek teknolojiye sahip yeni nesil DE 36000 tipi dizel elektrikli ana hat lokomotifi imalatını tamamladığını, ayrıca General Electric firması için Avrupa’ya ihraç edilmek üzere 10 adet de lokomotif imal ettiğini bildirdi.

Yıldırım, TCDD hizmetinde kullanılmak üzere geçen yıl 72 adet E 68000 tipi elektrikli ana hat lokomotifin üretiminin TÜLOMSAŞ tesislerinde gerçekleştirildiğini bildirerek, "Lisansı TÜLOMSAŞ’a geçen bu lokomotiflerin üretimi ve pazarlaması yine Bakanlığımıza bağlı TÜLOMSAŞ tarafından yapılabilecek. İleri teknoloji ürünü olan bu lokomotiflerin TÜLOMSAŞ tesislerinde üretilmesiyle imalat sürecinde yan sanayiye aktarılan işler sayesinde istihdama önemli oranda katkı sağlanmış, teknolojik kazanımın yanında ekonomik anlamda ülkemize önemli oranda katma değer sağlamıştır. Bu projelerle lokomotiflerin teknoloji transferi kapsamında yurt dışı pazarlara da ihraç edilebilecek" diye konuştu.

TÜLOMSAŞ tesislerinde geçen yıl çeşitli tipte 250 vagon, 4 dizel jeneratör seti, 100 cer motoru üretimi ile TCDD filosundaki 66 lokomotifin bakım, onarım ve revizyonu ile 287 cer motorunun onarımının yapıldığını vurgulayan Yıldırım, bu faaliyetler sonucunda gerçekleştirilen imalatlarının ülkeye ekonomik katkısının 346 milyon lira olduğunu kaydetti.

İthal olarak temin edilen malzemelerin yerlileştirilmesi kapsamında yaklaşık 250 milyon lira tutarındaki malzemenin yerli üretime dönüştürüldüğünü anlatan Yıldırım, TÜLOMSAŞ’ın yerlileştirme kapsamında halen devam eden projelerinin tutarının 10 milyon lira olduğunu, bu projelerin yıllık sürekli getirisinin 1 milyon lira olmasının beklendiğini bildirdi.

- "Son 12 yılda şirket satış cirosu bazında 6 kat büyüdü"

Yıldırım, 2003'te 65 milyon lira olan şirketin cirosunun 2015'te 399 milyon lira olarak gerçekleştiğini vurgulayarak, son 12 yılda şirketin satış cirosu bazında 6 kat büyüdüğünü söyledi.

Binali Yıldırım, Ar-Ge kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının destekleriyle gerçekleştirilen projeler hakkında da şu bilgileri verdi:

"E1000 ilk Milli Elektrikli Lokomotif Projesi. Bu projeyle ülkemizde ilk defa elektrikli lokomotifin cer sisteminin milli tasarımının ilk adımı atıldı, kendi markamız olan elektrikli lokomotif üretimi TÜLOMSAŞ’ta gerçekleştirildi.

Marin Dizel Jenaratör Seti İmalatı Projesi ile TÜLOMSAŞ’ın kendi marka ismini taşıyan ve yerli olarak üretilen 8 marin dizel jenaratör seti imal edildi. Bu jenaratör seti, Van Gölü'ne indirilen ülkenin en büyük feribotuna monte edildi.

TÜLOMSAŞ, dünyada AC teknolojisine sahip cer motorlarını üreten sayılı firmalar arasında yer alıyor. Yerli Cer Motoru İmalatı Projesi ile alternatif akım teknolojisine sahip cer motorlarının yerli imalatı TÜLOMSAŞ tesislerinde gerçekleştirildi.

Hafifletilmiş Yük Vagonu Projesi, TÜLOMSAŞ, İTÜ ve TÜBİTAK iş birliğiyle tamamlandı. Çok amaçlı, yeni bir platform vagon tasarımını hayata geçiren projeyle, TCDD ve lojistik firmalarının en çok ihtiyaç duyduğu, en fazla talep ettiği vagon tiplerinden birisi üretildi.

TSI Sertifikalı Yük Vagonu imalatı Projesi ile Türkiye’de ilk defa AB'ye uyumlu, uluslararası demiryolu hatlarında işletilen yük vagonlarının kesintisiz ve güvenli olarak çalıştırılması amaçlandı. Çalışmalar sonucu TSI sertifikalı yük vagonu ve Y25 Ls(s)d1-k bojisi, yerli olarak TÜLOMSAŞ tesislerinde üretildi."