Tüpraş, Türkiye’de tek seferde yapılan en büyük sanayi yatırımı olan 3 milyar dolarlık dev projesini tamamladı.

Tüpraş’ın iskele ve demiryolu bağlantıları ile finansman gideri dahil toplam 3 milyar dolara mal olan ve inşaası tamamlanan Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nde test aşamasına başarıyla geçildiği açıklandı. Yatırımın tamamlanmasıyla test aşamasına geçen Tüpraş’ta, projenin tanıtımı için bir basın toplantısı düzenlendi. Tüpraş’ın Kocaeli’de bulunan tesislerinde gerçekleştirilen basın toplantısında Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu ve Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut basın mensuplarına proje hakkında bilgiler vererek sorularını yanıtladı.

Tüpraş’ın Akdeniz’in en rekabetçi rafineri şirketlerinden biri olma yolundaki hedefine emin adımlarla ilerlediğini kaydederen Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, “Tüpraş’ın Koç Topluluğu’na katılmasından bu yana geçen 9 yılda toplam 5,2 milyar dolarlık yatırım yaptık. 2005 yılı sonunda Tüpraş özelleştirme ihalesinin tamamlanmasından hemen sonra yaptığımız açıklamada Tüpraş’ın, yapacağımız yatırımlar ile Akdeniz’in en önemli enerji oyuncularından birine dönüşeceğini belirtmiştik. Milli değerimiz olan Tüpraş’ın Akdeniz’in en rekabetçi rafineri şirketi olması ve Türkiye ekonomisine daha büyük katkılar sağlaması için yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz” dedi.

Yeni tesisin Türkiye’nin cari açığının kapanmasına önemli bir rol oynayacağını ifade eden Memioğlu, “Yeni tesisimiz, başta motorin olmak üzere ithal edilen katma değerli ürünlerdeki yerli üretimimizin artmasını sağlarken, ülkemiz ekonomisine sağlayacağı katma değerin yanı sıra, Tüpraş’ı dünya rafineri sektöründe önemli bir pozisyona getirecek. Öte yandan tesisin üretime geçmesi ile ülkemizin cari açığını da yıllık yaklaşık 1 milyar dolar düşürmesi bekleniyor. Tüpraş, hem yaptığı ihracat ile hem de ithalatı azaltarak ülke ekonomimizin en hassas konularından biri olan cari açığın kapanmasına katkısıyla da hepimiz için büyük bir değer ifade etmektedir. Yeni tesisimiz üreteceği beyaz ürün miktarı ve bununla ülke için yarattığı katma değer göz önüne alındığında yeni bir rafineriye eşdeğer. Zorlu piyasa koşullarına karşın Türkiye’nin geleceğine ve potansiyeline olan inancımızla gerçekleştirdiğimiz bu yatırımın da ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

Tüpraş’ta değişim ve gelişimden dönüşüm dönemine geçtiklerini vurgulayan Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ise, yeni tesisle hem Tüpraş’ın 4 rafinerisinin maksimum kapasite kullanım oranına ulaşacağını hem de çevreci olmayan yaklaşık 4,2 milyon ton siyah ürünün Euro V standartlarında beyaz ürüne dönüştürüleceğini de belirtti. Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, ayrıca, İzmit Rafinerisi’nin 1 birim ham petrolden ne kadar yüksek katma değerli nihai ürün üretildiğini gösteren Nelson Kompleksitesi’ni 7,78’den 14,5 seviyesine yükselterek, dünyanın dönüşüm oranı en yüksek rafinerilerinden biri olacağını vurguladı.

Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin devreye girmesiyle birlikte sahip olduğu tüm rafineri tesislerinin maksimum kapasiteyle çalışacağını ve Euro V standartlarında çevreci beyaz ürün üretimi gerçekleşeceğini vurgulayan Yavuz Erkut, şunları söyledi:

“4,2 milyon ton siyah ürünümüz de yeni tesisimizde 2,9 milyon tonu motorin olmak üzere 3,5 milyon ton değerli beyaz ürün ve 700 bin ton petrol kokuna dönüştürülecek. Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin toplam 17 ünite, depolama tankları ve 780 metre uzunluğundaki iskeleden oluşuyor. Siyah ürünleri İzmir, Kırıkkale, Batman ve İzmit Rafinerileri’nden deniz ve demiryolu ile yeni tesise getireceğiz. Bu kapsamda T. Esra ve T.Aylin adlı iki tankeri de Tüpraş’ın iştiraki Ditaş’ın filosuna dahil ettik. 2011’de inşasına başlanan tesisin inşaat ve montajı süresince ortalama 10 bin kişinin istihdam edildi. Proje sırasında kullanılan çelik ile 6 tane Eyfel Kulesi inşaa edilebilir. Boruları uç uca eklememiz durumunda ise Edirne’den Kars’a kadar 6 inç çapında boru hattı döşenebilir. Depolama tanklarının kapladığı alana 7 futbol sahası yapılabilir, kullanılan betonla da 5 bin konut inşa edilebilirdi.”

Son olarak Tüpraş’ın İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman’daki 4 rafinerisinde toplam bin 700 çalışanıyla faaliyet gösterdiğini aktaran Yavuz Erkut, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nde de 500 kişinin istihdam edileceğini sözlerine ekledi. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu Tüpraş’ın İzmit Rafinerisi’nin yanında, bin 523 dönümlük alan üzerine kurulan Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin test süreci ise devam ediyor. Tüpraş, finansman gideri, iskele, demiryolu gibi ilave alt yapı yatırımları ile birlikte toplam 3 milyar dolara ulaşan projesiyle Türkiye tarihinin tek seferde gerçekleşen en büyük sanayi yatırımı hayata geçirmiş oldu.