ANKARA (AA) - Bahattin Gönültaş - Türkiye'nin komşularındaki jeopolitik sorunlar ve Rusya ile yaşanan sıkıntılardan sonra yeni pazar arayışına giren firmalar için Batı Afrika ülkeleri arasında sınai gelişmişlik düzeyi yüksek olan Senegal dikkati çekiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şubat ayının ilk haftasında gerçekleştirdiği Güney Amerika ziyareti dönüşünde Senegal'e uğrayarak Devlet Başkanı Macky Sall ile görüşmesi Türk yatırımcıların bu ülkeye ilgisini artırdı.

Senegal'de yatırım fırsatlarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkanı İhsan Şahin, ülkenin Türkiye'nin tecrübelerine ihtiyacı bulunduğunu söyledi. Şahin, iki ülke arasındaki ticaret hacminin hemen hemen sıfırdan başlayarak geliştirildiğini ve 170 milyon dolarlık iş hacmine ulaştığını ifade etti.

Türkiye-Senegal İş Konseyi'nin hedefinin iki ülke kaynaklarını bir potada buluşturmak olduğunu vurgulayan Şahin, "Hedefimiz önümüzdeki 10 yıl içerisinde iki ülke arasındaki iş hacmini 2 milyar dolara çıkarmak" diye konuştu.

Yakın dönemde özellikle inşaat ve altyapı konularında belirlenen hedefe kısa sürede ulaşılabileceğine işaret eden Şahin, "Senegal Devlet Başkanı Macky Sall’ın Türkiye ziyareti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şubat başında Senegal’e gerçekleştirmiş olduğu ziyaret, iki ülkenin ticaretini arttırmak için özel çaba gösterildiğinin en somut kanıtıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomi Bakanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Senegal'de yürütülen mevcut programlarda sağlık, eğitim, taşımacılık, enerji ve su yatırım için öne çıkan alanlar. Ülkede tarım, ambalaj, tekstil, ayakkabı, oto yedek parçası, beyaz eşya gibi konularda küçük ölçekli yatırımların yapılabileceği belirtiliyor.