Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, tasarımların gücünü ve yüksek katma değer etkisini sanayi alanında güçlü bir şekilde göstermeye kararlı olduklarını kaydetti.

Türk Tasarım Danışma Konseyi’nin 11. Toplantısı’nda bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Aslan, tasarımların gücünü ve yüksek katma değer etkisini sanayi alanında güçlü bir şekilde göstermeye kararlı olduklarını söyledi. Aslan, rakip ülkelerle aradaki farkı tasarım konusunda çok daha kısa sürede kapatmalarının mümkün olacağını vurgulayarak , Türkiye’de işlenmeyi ve değerlendirilmeyi bekleyen derin bir kültürel birikim, yetişmiş ve nitelikli tasarımcı insan gücü bulunduğuna dikkat çekti. Aslan, tasarım üretiminin, tasarlama sürecinin basit bir iş olmadığını ve ancak eğitimli ve profesyonel tasarımcılar tarafından gerçekleştirildiği zaman gerçek anlamda katma değer ifade edeceğini sanayimizin her kesimine anlatılması gerektiğini ifade etti. Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın Türkiye’de tasarımla ilgili ilk politika belgesi olma özelliğini taşıdığını kaydeden Aslan, genel amacının ‘insana ve çevreye duyarlı, katma değeri yüksek tasarımların yaratılması ve korunması’ olduğunu açıkladı.

Aslan, tasarım ve tasarımcıların sürdürülebilir bir şekilde dünya ile rekabet edebilir hale gelmesi ve ‘Türk tasarımı’ kimliğinin tanınması ve yerleşmesini sağlamak için belirledikleri hedefleri ise şöyle açıkladı:

“Tasarımcılığın bir meslek statüsü olarak tanımlanması konusunda gerekli düzenlemeleri yapmak, tasarımla ilgili destekleri çeşitlendirmek ve bu desteklerin etkinliğini arttırmak, tasarım duyarlılığını eğitimin bütün aşamalarına yayma ve insana ve çevreye duyarlı, katma değeri yüksek tasarımlar yapabilecek yetkinlikte tasarımcılar yetiştirme hedefi doğrultusunda okul öncesinden lisansüstü düzeye kadar eğitimin tüm aşamalarına yönelik 7 faaliyeti hayata geçirmek, tasarımla ilgili sanayici, eğitimci, meslek örgütü ve kamu kuruluşu gibi farklı aktörler arasında iletişim ve işbirliğini güçlendirmek, toplumda ve sanayide tasarım farkındalığını arttırmak.”