BAKÜ (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 2. Bakanlar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Güney Gaz Koridoru konseptinin Avrupa Komisyonunca yaklaşık 10 yıl önce ortaya konmuş, enerji arz güvenliğine ve kaynak çeşitliliğine büyük katkı sağlayacak bir proje haline geldiğini söyleyerek, bu proje ile Hazar kaynaklarının, önce Türkiye'ye olmak üzere Avrupa'ya iletilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Albayrak, Güney Gaz Koridoru'nun, doğalgazın üretiminden son kullanıcıya iletimine kadar toplam 45 milyar dolarlık yatırımlar paketi ile dünyada eşine rastlanmayan en karmaşık doğalgaz projeler zincirini temsil ettiğini dile getirdi.

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki iş birliğinin dünyaya örnek teşkil ettiğini vurgulayan Albayrak, bu iş birliğinin en son örneklerinden biri olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi'nin, Güney Gaz Koridoru'nun da bel kemiğini oluşturduğunu ve TANAP sayesinde Güney Gaz Koridoru'nun devamı niteliğindeki diğer projelerin de önünün açıldığını ifade etti.

Albayrak, şöyle konuştu:

"TANAP kapsamında, Türkiye'ye 6 milyar metreküp ve Avrupa'ya 10 milyar metreküp doğalgaz iletilecektir. Söz konusu projenin hayata geçirilmesi için çalışmalar hızlandırılmıştır. Bu kapsamda, Şahdeniz ve TAP konsorsiyumlarının da benzer adımları atarak proje takvimlerini öne çekmeleri, Güney Gaz Koridoru'nun bütünüyle bir an önce hayata geçirilebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye, TANAP ve dolayısıyla Güney Gaz Koridoru konseptinin gerçekleştirilmesi için siyasi, teknik ve ekonomik alanlarda büyük özveri ile destek sağlamaya kararlılıkla devam edecektir."

-Aliyev-Albayrak görüşmesi

Albayrak, toplantı sonrasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.

Aliyev, görüşmede Azerbaycan ve Türkiye arasındaki iş birliğine dikkati çekerek, Güney Gaz Koridoru projesinin paydaş ülkelerin kaynak çeşitliliği potansiyelini artıracağını söyledi.

Temaslarda, Güney Gaz Koridoru'nun geleceğinin yanı sıra ülkeler arasında devam eden iş birlikleri ve bölgedeki son gelişmeler ele alındı.

Muhabir: Ruslan Rehimov