Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “En sonki suçlamalara baktığınız zaman Türkiye aslında çok önemli bazı yolsuzluk iddialarıyla karşılaştı. Bu suçlamalar hep siyasi güdümlü suçlamalardı. Net olarak baktığımız zaman Türkiye aslında bu suçlamaların üstesinden geldi ama çok önemli bir ilerleme de kaydetti bu yolsuzlukla mücadele konusunda” dedi.

Maliye Bakanı Şimşek, bu yıl 3’üncüsü düzenlenen "Türkiye Kamu-Özel Sektör İş Birlikleri Forumu"na katıldı. Mövenpick Otel’de gerçekleşen forumda konuşan Şimşek, kamu-özel işbirliği uygulamalarının çok da yeni olmadığını belirterek, enerji sektörüne bakılınca belki 80’li yıllarda bile bu yatırımların olduğunu ifade etti. Bakan Şimşek, “Türkiye bu çerçevede kamu-özel yatırımları tecrübe etmeye başladığı döneme baktığınız zaman 183 tane projeden bahsetmek mümkün. Bu çerçevede bunlar devam eden projeler ve 102 milyar dolarlık bir toplam bütçeye sahip ve burada 62 milyar dolarda gündemde olan 30 tane projenin bütçesiyle ilgili olarak konuşabiliriz. Burada bazı projeleri görüyoruz. Havaalanı projeleri var. Burada kamu-özel işbirliği noktasında yap-işlet-devret projeleri var. İşletim haklarının devredilmesi projeleri gibi çeşitli projelerle kamu-özel işbirliği projeleri yürütülmekte” diye konuştu.

“TÜRKİYE EKONOMİSİ OLDUKÇA ÇEŞİTLENMİŞ DURUMDA”

“Türkiye gerçekten oldukça güçlü bir pazar ve bazı bölgelerde göreceli olarak daha küçük yeni gelişen bir takım ekonomilere sahip bölgeler söz konusu” diyen Şimşek, şunları kaydetti:

“Almanya’dan sonra Türkiye belki en büyük popülasyona sahip. Alman nüfusu tabi yaşlı bir nüfus, Türkiye o noktada genç bir nüfusa sahip. Türkiye Avrupa’da baktığımız zaman bu bağlamda en avantajlı ülkelerden bir tanesi. Nüfusumuzun genç olması da tabiî ki diğer ülkelerle karşılaştırdığınız zaman daha yüksek bir kalite ortaya koyuyor. Bizim genç nüfusumuz 1.7 oranında yıllık olarak artış sağlamakta. Avrupa’da 8.3 oranında yaşlı nüfusun her yıl arttığını söylemek mümkün. Bu çerçevede oldukça güçlü dinamizm söz konusu. Türkiye’nin 1.3 trilyon dolar oranında kamu-özel işbirliği yatırımları noktasında yurt içi hasılada bir miktar söz konusu, ki Çin bundan daha fazla. Çin ile Türkiye’yi karşılaştırmak gibi bir durum yok tabi ki. Çin çok farklı bir durum. Türkiye ekonomisi oldukça çeşitlenmiş durumda. İç pazar içerisinde ölçeklendirilebilir ve yatırımların geniş çapta çeşitli bir şekilde yapılabildiği bir ülke. Kamu-özel işbirliği projelerine baktığınız zaman ekonomik olarak hayatta kalmaya çalışıyorlar. Bu konuyla ilgili olarak bir çerçeve oluşturulması bu temelin geliştirilmesi söz konusu tabi ki ama Türkiye’de yapılan projeler oldukça anlamlı.”

Göreve geldiklerinden bu yana çok büyük reformlar gerçekleştirdiklerini bildiren Şimşek, "Biz insan sermayesini özelleştirdik. İnsana yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırımlar bize uzun vadede geri dönecek. İnsana yatırım yapılması gerekiyor. 2007’den bu yana birçok ülke istihdam yaratmakta çok sıkıntı çekti. 5.6 milyon net iş imkanı ortaya koydu Türkiye o süreçten bu zamana kadar. Çok büyük bir insan yatırımı" ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE ASLINDA BU SUÇLAMALARIN ÜSTESİNDEN GELDİ”

Yolsuzluk konusunun birçok ülkede önemli sorun olduğuna değinen Bakan Şimşek, şöyle konuştu:

"Türkiye’de bundan istisna değil ama Türkiye çok önemli bir ilerleme kaydetti. Mevcut hükümetin faaliyetleri çerçevesinde yolsuzlukla mücadele noktasında. En sonki suçlamalara baktığınız zaman Türkiye aslında çok önemli bazı yolsuzluk iddialarıyla karşılaştı. Bu suçlamalar hep siyasi güdümlü suçlamalardı. Net olarak baktığımız zaman Türkiye aslında bu suçlamaların üstesinden geldi ama çok önemli bir ilerleme de kaydetti bu yolsuzlukla mücadele konusunda.”

Son birkaç yılda ülkede bazı gerginlikler yaşandığını hatırlatan Şimşek, 2015-19 yılları arasında planlanan herhangi bir erken seçim olmadığını, bunun da kendilerine önemli bir uygulama zamanı vereceğini kaydetti. Bakan Şimşek, 2007-2009 yıllarında birçok ülkede bankalar iflas ederken Türkiye’de bankaların ortalama olarak yüzde 20 oranında küresel krizle karşılaşıldığı zaman kendisini koruduğunu anlattı.