ANKARA (AA) - OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesinin projesi olarak hayata geçirilen Türkiye'nin ilk medikal ürün şovrum Ankara'da açıldı. 

OSTİM İş ve Finans Merkezi'nde faaliyet gösterecek şovrumun açılışına Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ve OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın'ın yanı sıra kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı. 

ASO Başkanı Özdebir, açılışta yaptığı konuşmada, medikalin Ankara'da hızla gelişen sektörlerden olduğunu söyledi. 

Medikal sektörünün stratejik bir önemi bulunduğunu dile getiren Özdebir, "Dört tarafımızda savaş var. Buradaki insanların hepsinin sağlıkla ilgili ihtiyaçları var. Bunların karşılanması lazım. Bunları niye biz karşılamayalım?" dedi.

Şans verildiği takdirde Türk insanının her şeyi yapabileceğinin altını çizen Özdebir, Türk insanının bilgisini başka şeylere uyarlama ve şartlara uyum sağlama konusunda çok yetenekli olduğunu kaydetti. 

Türkiye'nin birçok ülkede sağlık ocağı ve hastane gibi yapılar inşa ettiğini vurgulayan Özdebir, bu tip sağlık kurumlarındaki ekipmanlarının yerli ürün olması gerektiğini ifade etti. 

OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın da medikal ürünlerin katma değeri yüksek ürünler sınıfına girdiğini belirterek, buna karşın ürünün stratejik öneminin karşılığının verilmediğine dikkati çekti. Aydın, "İşbirliği içerisinde bu alanda ihtiyacımız olan ürünleri üretmeliyiz, kendi ürünlerimizi kullanmalıyız" ifadesini kullandı.

 OSTİM Medikal Sanayi Küme Koordinatörü Bora Yaşa da küme bünyesinde 91 firmanın faaliyet gösterdiğini kaydederek, yerli üretim için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını vurguladı.

şovrumun, kümenin en önemli projeleri arasında yer aldığını dile getiren Yaşa, yurt dışından gelen heyetlere daha fazla ürünü bir arada gösterebilmek adına şovrumu açtıklarını sözlerine ekledi. 

Konuşmaların ardından Özdebir, Aydın ve Yaşa diğer konuklarla açılışı gerçekleştirdi.  

- Ürünlerde yerli katkı ön planda

Firmaların kendi imkanları ile açtıkları 250 metrekarelik şovrumda son teknoloji kullanılarak üretilen ambulans ekipmanları, kuvöz, ameliyat masası, ortez malzemeleri gibi birçok ürün yılın her günü görülebilecek. Toplantı odasının da bulunduğu şovrumda firma yetkilileri yabancı heyetlerle görüşmeler yaparak, ürünlerini yurt dışına pazarlama olanağına da kavuşacak. 

OSTİM'de faaliyet gösteren 20 firmanın ürünlerinin yer aldığı şovrumda sergilenen ürünler, özellikle yerli katkı oranlarının yüksekliğiyle dikkati çekiyor. Gelecek dönemde şovrumu ziyaret edecek yabancı heyetlerle görüşmek için çeşitli imkanların sunulduğu şovrumun sektörün ihracatına katkı sağlaması bekleniyor.