Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Ticaret Merkezleri’nin kurulacağını açıkladı.

Ekonomi Bakanlığı, oluşturulacak Türkiye Ticaret Merkezleri (TTM) aracılığıyla, bu merkezlerde yer alan şirketlerin, ürünlerin tanıtım ve pazarlanmasında etkinlik sağlanmasının ve bürokrasinin azaltılmasının amaçlandığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; 2023 ihracat stratejisi hedefleri doğrultusunda, değişen rekabet koşullarına ve ihtiyaca uygun olarak ihracat desteklerine yenilerini ekleneceği bildirildi. Bu kapsamda, pazara girişte dağıtım kanallarına doğrudan girmeye imkan sağlayacak bir enstrümanla yeni bir destek mekanizması geliştirilen, “2014/3 sayılı Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2010/6)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, 12.12.2014 tarihli 29203 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği açıklandı.

’2010/6 sayılı Yurt Dışı Birim Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’ kapsamında firmaların yurtdışında açtıkları birimlerin kira giderleri ve yurtdışı tanıtım harcamaları halihazırda desteklendiği ve doğrudan şirketlere verilen bu desteklere ilaveten getirilen yeni desteklerle, oluşturulacak Türkiye Ticaret Merkezleri (TTM) aracılığıyla bu merkezlerde yer alan şirketlerin, ürünlerinin tanıtım ve pazarlanmasında etkinlik sağlanması ve bürokrasinin azaltılması amaçlandığı bildirildi.

TTM’ler, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), TİM’in Türkiye’de kurduğu şirketi veya TİM ile diğer İşbirliği Kuruluşu/Kuruluşları (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, İhracatçı Birlikleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri, İşveren Sendikaları, vb.) ortaklığında kurulabilecek.

TTM’ler; ofisleri ve teşhir salonlarıyla Türkiye’nin, ihracatçı firmaların ve Türk ürünlerinin tanıtım üssü, depo ve antrepo hizmetleri ile lojistik merkezi, hukuki ve mali danışmanlık hizmetleri ve pazara giriş hizmeti ile aktif hukuki ve mali danışmanlık birimi olarak önemli görevler icra edecek, yeni ve süreklilik arz eden bir yapı olacak. Bu destek mekanizması ile yurtdışında tek başına birim açma imkanı olmayan şirketlerimize sunulan ofis,depo ve shoowroom alanlarıyla şirketlerin yurtdışı pazarlara girişine yardımcı olunacak; bürokrasi, yüksek maliyetler, güvenlik sorunları vb. nedenlerle pazara girişin zor olduğu noktalara ulaşma imkanı sağlanacağı açıklandı.

Açıklamada, TTM’ler Ticaret Müşavirliklerinin yakın koordinasyonu ve denetiminde olacağından ihracatçılarımıza sunulan hizmetlerin etkinleştirilmesi sağlanacağı bildirildi. TTM’ler işbirliği kuruluşlarının üyelerinden gelen talepler doğrultusunda mağaza, ofis, depo, showroom birimleri olan ve danışmanlık veya iş geliştirme hizmetlerinin sunulduğu merkezler olacağı bildirildi.

TTM’lerin kira, yönetici ve kalifiye personel istihdamı ile tanıtım harcamaları destekleneceği ve destek oranının bakanlık tarafından belirlenen hedef ve öncelikli ülkelerde yüzde 75, diğer ülkelerde yüzde 60 olacağı açıklandı. Destek süresi 5 yıl olup üstün performans gösteren TTM’lere ilave 5 yıl destek verilebileceği de kaydedildi.