ANKARA (AA) - CAN TOPALOĞLU - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Girişim Sermayesi Sektör Meclisi Danışmanı Ussal Şahbaz, 150 milyon liralık kaynakla yola çıkılan Türkiye Yatırım Fonu'nun büyüklüğünün yerli ve yabancı yatırımcıların katkısıyla 250 milyon lirayı bulmasını beklediklerini söyledi.

Şahbaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hazine Müsteşarlığı ile TOBB'un ortak girişimiyle kurulan Türkiye Yatırım Fonu ile girişim şirketlerini destekleyen fonların sayısını arttırmak istediklerini dile getirdi.

Türkiye Yatırım Fonu’nun büyüklüğünün başlangıçta 150 milyon lira olacağına dikkati çeken Şahbaz, şöyle konuştu:

"Bunun 100 milyon lirası TOBB ve 50 milyon lirası da Hazine tarafından karşılanacak. Fon, gelecek 10 yıl içinde ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek nitelikte yenilikçi, ürün, bilgi ve teknoloji geliştirme potansiyeli bulunan KOBİ ölçeğindeki şirketlere yatırım yapacak. Yerli ve yabancı yatırımcıların da katkısıyla fon büyüklüğünün 250 milyon lirayı bulması bekleniyor.”

Türkiye’de girişimcilerin ürünlerini geliştirmek için büyük harcamalar yaptığını belirten Şahbaz, Türkiye Yatırım Fonu’nun bu çabadaki girişimcilere kaynak sağlayacağını kaydetti.

- "SPK’ya uygun ilk girişim sermayesi fonu"

Şahbaz, Türkiye’de ilk kez Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) mevzuatına göre girişim sermayesi fonu kurulacağını vurgulayarak, “Bu kurulumu tamamladıktan sonra aktif olarak fon arayacağız. Yurt dışındaki fonları Türkiye’ye getireceğiz. Yurt dışında fon yöneticisi Türkleri de burada fon kurmaları için teşvik edeceğiz. Şirketler, teknoloji üzerine iş yapan, yeni girişimcilerin kurduğu şirketler olacak. Biz küçük fırsatlara yatırım yapıp büyük değer yaratma hedefindeyiz” dedi.

ABD'de bu tür fonların 1970'ten bu yana var olduğunu anlatan Şahbaz, Türkiye’de fırsatların çok olduğunu, ancak bugüne kadar finansman konusunda sıkıntı yaşandığını dile getirdi.

- "230 kişiye istihdam sağladık"

Bir başka fon şirketi olan 212 Limited Yatırım Şirketi Genel Müdürü Numan Numan da şu ana kadar 30 milyon dolar fon ile 11 yatırım gerçekleştirdiklerini anlattı.

Yakın zamanda iki yatırım daha yapmayı düşündüklerini ifade eden Numan, çoğunlukla teknoloji odaklı ve daha hızlı büyüyebilecek şirketler üzerinde durduklarını söyledi.

Numan, değerlendirme kriterlerinin ana odağının teknoloji olduğuna dikkati çekerek, “Kısa dönemde 10 kat büyüyebilecek firmalara yatırım yapıyoruz. Küresel anlamda büyüyebilecek firmalar arıyoruz. Biz yardım olarak paramızı veriyoruz, bilgi ve tecrübemizi firmalarla paylaşıyoruz. Firmanın doğru rotada gitmesini sağlıyoruz” diye konuştu.

Yatırım yaptıkları firmaların toplam 230 kişiye iş imkanı oluşturduğunu anlatan Numan, söz konusu firmaların gelirlerinin büyük kısmını yurt dışından sağladıklarını söyledi.

Numan, kurulan fonların önemine işaret ederek, “Sonuçta, devletin de desteklediği bir altyapıyı oluşturuyorsunuz. Yatırımcılar için fonların olması, Türkiye ekonomisi için de olumlu gösterge oluyor” değerlendirmesinde bulundu.