Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2013 sonuçlarına göre, yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir medyan gelirinin yüzde 60’ı olan 6.012 TL’nin altında gelire sahip fertler yoksul olarak tanımlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2013 sonuçlarına göre yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir medyan gelirinin yüzde 60’ı olan 6.012 TL’nin altında gelire sahip fertlerin yoksul olarak tanımlandığı belirtildi. Açıklamaya göre yoksulların yüzde 52,9’u kırsal yerlerde, yüzde 47,1’i kentsel yerlerde yaşıyor. Yoksul hanelerin yüzde 31,5’inin temel gelir kaynağı maaş ve ücret, yüzde 21,9’unun yevmiye, yüzde 20’sinin ise müteşebbis gelirlerinden oluştu. Bununla beraber temel geçim kaynağını sosyal transferlerden sağlayan yoksul hanelerin oranı yüzde 18, haneler arası transfer gelirinden sağlayanların oranı yüzde 6,7 ve menkul kıymet, gayrimenkul gibi gelirlerden sağlayanların oranı ise yüzde 1,9 olarak gerçekleşti.

YOKSULLUK DAHA ÇOK KALABALIK HANELERDE GÖZLENDİ

Türkiye’de ortalama hane halkı büyüklüğü 3,6 iken, yoksul hanelerin ortalama hane halkı büyüklüğü 4,9 olarak hesaplandı. Yoksul olmayan hanelerin ortalama hane halkı büyüklüğünün ise 3,4 olduğu belirtildi. Yoksul haneler içinde iki yetişkinli çocuklu hanelerin oranı yüzde 48,9, yoksul hanelerin yüzde 32,2’sinin üç ya da daha fazla çocuklu haneler olduğu saptandı. Yoksul hanelerin yüzde 40,2’si ikiden fazla yetişkinin yaşadığı çocuklu hanelerden oluşuyor.

YOKSUL HANELERİN REİSİ İLKOKUL MEZUNU

Yoksul hanelerde, hane halkı reislerinin yüzde 52,8’i ilkokul mezunlarından, yüzde 2,2’si ilköğretim mezunlarından, yüzde 28,9’u ise bir okul bitirmeyenlerden oluştuğu belirtilirken orta ve dengi meslek okulu mezunlarının oranı yüzde 7,2, genel lise mezunlarının oranı yüzde 4,9 mesleki ve teknik lise mezunlarının oranı ise yüzde 2,8 olduğu saptandı. Yoksul hanelerde yüksekokul veya fakülte mezunu hane halkı reislerinin oranı ise yüzde 1,1 olduğu belirlendi.