ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çeltik fiyatlarında düşüşün sürdüğünü belirterek, üreticinin, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) düzenleyici fonksiyonunu kullanarak bu düşüşü durdurmasını beklediğini ifade etti.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, bu yıl çeltik hasadının eylül ayı ilk haftası itibariyle başladığını, giderek artan üretim ile birlikte ithalata duyulan ihtiyacın aynı oranda azalacağını vurguladı.

Özellikle çeltik hasadı tamamlanıncaya kadar iç piyasada fiyatları olumsuz etkileyecek ürün ithalatına izin verilmemesi gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Geçtiğimiz 2 yıl TMO’nun piyasalara girmesini gerektirecek bir durum oluşmamıştır. Piyasada oluşan fiyatla çeltik üreticisi ürününü satmış ve yeterli geliri elde etmiştir. Ancak bu yıl durum değişti. Çeltik üretiminde bu yılın bereketli olması, fiyatların düşmesi ve piyasalarda yeterli alıcı bulunmaması nedeniyle bozuldu. 

Üreticimiz TMO’nun düzenleyici fonksiyonunu kullanarak, piyasaya girerek çeltikte fiyat düşüşünü durdurmasını bekliyor. Üreticilerimiz kara gün dostu olarak bildikleri TMO’nun gerektiğinde çeltiği alarak üreticileri mağdur etmeyeceğine inanmaktadır. Üreticinin güvencesi olan TMO, üretici maliyetlerini, geçen yıl ekim ayında 1 lira 75 kuruş olan fiyatı göz önünde bulundurarak bir fiyat açıklamalıdır" dedi.

Geçen yıl 713 milyon 500 bin ton olan dünya toplam çeltik üretiminin, bu yıl yüzde 0,57 azalmasının öngörüldüğüne değinen Bayraktar, buna karşın 2014'te Türkiye'de 830 bin ton olan çeltik üretiminin bu yıl yüzde 10,8 artışla 920 bin tona ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti.