Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Köprü ayaklarında bugün itibariyle 161. metreye ulaşmış bulunmaktayız, Haziran 2015’te birlikte köprü üzerinden Bursa’ya gideceğiz" dedi.

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde Körfez deniz sektörü işletmecileri ile bir araya gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi elvan, Körfez Geçiş Köprüsü hakkında açıklamalarda bulundu. Geçiş Köprüsü’nün dünyanın örnek projelerinden biri olduğunu söyleyen Elvan, "Sadece bu yıl, yüklenici firmanın yapmış olduğu harcama 1.2 milyar Dolar. Ve devletin kasasından bir kuruş çıkmadan bu yatırımı gerçekleştiriyoruz" dedi.

Körfez geçiş köprüsünde çalışmaların devam ettiğini ifade eden Bakan Lütfi Elvan, "Körfez Geçiş Köprüsü’nün ayaklarını inşa etmeye devam ediyoruz. Biliyorsunuz ayakların uzunluğu 252 metre olacak. Şu an, bugün itibariyle 161. metreye ulaşmış bulunmaktayız. Aralık ayı sonu itibariyle, yani aşağı yukarı iki aylık süre içerisinde ayakları tamamlayacağız. Şubat 2015 tarihinde ise çelik halatların gerilmesine başlanacak. Mayıs 2015’te ise tabliye betonların atılmasına başlayacaklar. Haziran 2015’te biz köprünün silüetini göreceğiz ve yürüyerek köprüden geçebileceğiz. Araçlar da 2015 Aralık tarihinde de geçmeye başlayacak" diye konuştu.

Projenin dünya çapında önemli bir çalışma olduğunu dile getiren Bakan Elvan, "Biliyorsunuz 2.5-3 saat süren İstanbul-Bursa arası yolculuk süresi aşağı yukarı 45 dakikaya düşecek. Orta açıklık itibariyle Dünya’nın 4. büyük köprüsü. Örnek bir köprü olacak. Yüksek teknolojinin kullanıldığı önemli bir köprü bizim için. Herhangi bir sorunumuz yok. Programın da biraz önünde çalışmalar yürütülüyor" ifadelerini kullandı.

Bakan Elvan, Körfez Geçiş Köprüsü’nün ekonomik olarak büyük fayda sağlayacağını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Bizim yıllık tasarrufumuz, yakıttan ve emekten tasarrufumuz 650 milyon Dolar olacak arkadaşlar. Dolayısıyla gerçekten hem karbonmonoksit ve karbondioksit emisyonu salınım gazlarının emisyonunun azalması itibariyle hem yakıt tasarrufunun sağlanması itibariyle hem de emekten tasarruf sağlaması amacıyla son derece önemli bir yatırım. İnşallah 2015 Haziran ayında buradan birlikte Bursa’ya gideriz diyorum."

Demiryolların özelleştirilmesi sürecine de değinen Bakan Lütfi Elvan, "Demiryollarının serbestleştirilmesine yönelik, özel kesimin demiryolu işletmeciliğine girmesine yönelik olarak ikincil düzenlemelerimiz tamamladık. Son olarak gözden geçiriyoruz arkadaşlarımızla beraber. Belki bazı tarafların ve siviltoplum kuruluşlarımızın görüşlerini alacağız. Onun akabinde hemen uygulamaya koyacağız. Buradaki hedefimiz, 2015 yılında demiryolu işletmeciliğimiz özelleştirmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

Demiryollarının özelleştirilmesinin, mevcut demiryolları sistemine katkı sağlayacağını ifade eden Bakan Elvan, "2002 yılında iç hatlarda sadece Türk Hava Yolları uçuş geçekleştiriyordu. Biz tüm havayolu işletmeciliğini rekabete açtık. O dönemdeki yönetimler belki şunu söylüyorlardı, ’Aman rekabete açmayın, biz zarar ederiz, para kazanamayız’ diyorlardı. Ama bugün Türk Hava Yolları dünyanın en önemli havayolu şirketleri arasında yer alıyor. Onunla birlikte özel havayolu şirketleri de Türkiye’de büyüdü gelişti. Benzer şekilde demiryolu sektöründe de gelişme olacak" dedi.

Son olarak Kocaeli’deki Cengiz Topel Havaalanı’nda uçuşların durması sorusuna cevap veren Bakan Elvan, "Türk Hava Yolları yönetimi ile görüştük. Kocaeli’den Trabzon’a direk uçuşlar yapılması noktasında bir talep var. Türk Hava Yolları yönetiminin bu yönde adım atacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Açıklamaların ardından Körfez deniz işletmeciliği sektörü temsilcileriyle bir toplantı yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, çalışmalar hakkında brifing aldıktan sonra Kocaeli’den ayrıldı.