Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “3,3 milyar dolar civarında ciromuz olsaydı geçen yıl sırf bu ham petrole dayalı, hatta doğalgazında eşleştirilmiş değeri ile beraber bu yılsonunun bir devam etmesi halinde Türkiye Petrolleri’nin cirosu 1,2 milyar dolar daha azalacaktı” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) 60. kuruluş yıl dönümü kapsamında düzenlenen Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Stratejileri Konferansı’na katıldı. Swiss Otel’de gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını yapan Bakan Yıldız, Türkiye Petrolleri’nin 60. yıl dönümünü bir dönüm noktası olarak gördüğünü belirterek, “Türkiye’nin ihtiyaçlarını, Türkiye’nin özellikle büyüyen, genişleyen yapısını karşılayacak enerji kaynaklarını, temel girdisi olarak da Türkiye Petrolleri’ni görüyoruz. Siyasi sınırlar sabit kalmak kaydıyla ekonomik sınırların genişlemesi gereken bir sektörde bulunuyoruz. Özellikle hissemizin BP’den sonra ikinci büyük hissedar olarak 119 lira çıkartılmış olması, aynı zamanda BOTAŞ’ın da tarafta 130’lara kadar çıkıyor olması Hazar bölgesindeki projelere bakış açısını özetlemek açısından son derece manidardır” diye konuştu.

Türkiye’nin arz güvenliği ile ilgili problemi olmadığını kaydeden Yıldız, şunları dedi:

“Arz ve talepte dünyada çok fazla bir değişiklik yok. Malum arz kapasitesi şuanda daha fazla yapılabiliyor olmasına rağmen günlük 91 milyon varillik bir tüketimle karşı karşıya dünya. Geçen yıla baktığımızda 600-700 variller civarında bir artış sergilemiş. Onu hesaba katmazsak hemen hemen sabit bir tüketimden bahsediyoruz. Fiyatların bu kadar oynuyor olması son derece manidar. Bunun sebeplerinden bir tanesi özellikle Irak’ta gelişen olaylar, siyasi istikrarı tehdit eden unsurlar, Arap Baharı ile beraber Libya, Mısır, Suriye ve bu coğrafyanın geldiği son nokta, Ukrayna krizi ile beraber Rusya Federasyonu’nun doğalgazdaki arz yolları ile ilgili yaptığı yeni çalışmalar, bunların her birisi özellikle İran yaptırımları ile beraber bundan 3 yıl kadar önce 4 milyon varili günlük tüketim arzına sebep oldu. Bunun karşılığında ABD’de bunun yerine arz dolduruldu. Günlük 91 milyon varillik arz ve talepte çok ciddi bir değişim yaşanmamış oldu. Ama fiyatlar şuanda çok enteresan bir şekilde düşüyor.”

Bakan Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti:

“Kestirme bir hesapla yaklaşık 3,3 milyar dolar civarında ciromuz olsaydı geçen yıl sırf bu ham petrole dayalı, hatta doğalgazında eşleştirilmiş değeri ile beraber bu yıl sonunun bir devam etmesi halinde Türkiye Petrolleri’nin cirosu 1,2 milyar dolar daha azalacaktı. Ama Türkiye’nin son 5,5 aydır fiyat düşüklüğünden kaynaklanan yalnızca petrol ürünlerinden kaynaklanan vatandaşına peşin olarak ödediği indirim miktarı yaklaşık 6 milyar dolarlara yaklaştı. O yüzden Türkiye’nin bütününe ve büyük resme bakıyoruz. Türkiye Petrolleri zaman zaman 40 dolar, 50 dolar civarındaki ham petrol varil maliyetlerine yakın bir satış fiyatı bulabilir. Türkiye’nin genelindeki 800 bin varillik yaklaşık günlük dalgalanan tüketimi ile beraber daha iyi bir indirimi yakalamış olacağız.”