KONYA (AA) - Merkez Meram ilçesinin Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun şeker pancarı fiyatıyla ilgili açıklamalarına ilişkin, "Başbakanımızın şeker pancarı kilo fiyatının 157,5 kuruştan 190 kuruşa çıkarılması müjdesiyle, şeker pancarı üreticisinin şevki ziyadesiyle artmış oldu" dedi.

Ataiyibiner, şeker pancarı fiyatlarının geçen yıl 150 kuruş civarında olduğunu, doğal afet gibi bazı zararlardan dolayı çiftçinin bir takım sıkıntılar yaşamasından dolayı 157,5 kuruş olarak çiftçiye ek prim ödemesi yapıldığını hatırlattı.

Başbakan Davutoğlu'nun gübre ve yemde KDV'nin kaldırılması müjdesini vermesini kendileri için "çok olumlu gelişme" olarak değerlendiren Ataiyibiner, "Başbakanımızın şeker pancarı kilo fiyatının 157,5 kuruştan 190 kuruşa çıkarılması müjdesiyle, şeker pancarı üreticisinin şevki ziyadesiyle artmış oldu. Konya şu an itibarıyla Türkiye'nin şeker pancarı üretiminin yüzde 32'sini karşılıyor. Beş fabrika çalıştırıyoruz ve bunların yanında en kaliteli, polar oranı yüksek pancar yetiştiriyoruz. Başbakanımız da bunları değerlendirerek fiyat artışındaki müjdeyi kendi memleketi Konya'da vermek istedi" diye konuştu.

- "Başbakanımız beklenenin üzerinde bir fiyat verdi"

Ataiyibiner, Konya'nın Türkiye'de şeker pancarı üretiminde önemli bir üs olduğunu, Konya'daki fabrikaların yanında, Konya dışındaki bazı fabrikalara da zaman zaman ham madde gönderildiğine işaret etti.

AK Parti'nin verdiği müjdelerle her zaman çiftçinin yanında olduğunu gösterdiğini vurgulayan Ataiyibiner, "Diğer ürünlerde çiftçiye verilen destekler, alet, ekipman destekleri hem de şeker pancarı fiyatları olumlu olarak çiftçinin bütçesine yansımış olacak. Vekillerimizle fiyatın ne kadar olması yönünde görüş alış verişinde bulunduğumuzda fiyatın en az 180 kuruş olmasının uygun olabileceğini söylemiştik ama Başbakanımız sağ olsun beklenenin üzerinde bir fiyat verdi. Bunun da üreticilere olumlu bir etki olarak yansıyacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

- "Emeğimiz değer buldu"

Şeker pancarı üretim kapasitesi açısından Türkiye'de ikinci sırada yer alan Ilgın ilçesinde çiftçilik yapan İbrahim Özkaya da pancarda kilo fiyatındaki artıştan dolayı sevindiklerini dile getirdi.

Fiyatın 157,5 kuruştan 190 kuruşa çıkmasının çok iyi olduğunu ifade eden Özkaya, "Başbakanımızın söylediği miktar az bir artış değil. Emeğimiz değer buldu. Pancar üreticilerinin de yüzü güldü. Allah bereketini versin. Başbakanımıza ve yetkililerimize bu müjde için çok teşekkür ediyoruz" dedi.