16 Mayıs 2012 Çarşamba günü saat 10.30'da Mevlana Kalkınma Ajansı binasında gerçekleştirilen protokol imza töreni Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Genel Sekreteri Ahmet Akman, KOSGEB Müdürü Mevlüt Tavşan ve basın mensupları katıldı.

Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Akman imza töreninde yaptığı konuşmada; gerçekleştirilecek olan bu protokol imza töreni sonunda verilecek eğitimlerle birlikte öncelikle kendi işini kurmak isteyen girişimcileri bilinçlenirerek ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliği güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Düzenlenecek olan bu eğitimlerde ilk etapta 30 ar kişilik 2 sınıf olmak üzere toplam 60 kişiye ikinci etapta da yine 60 kişiye 2 sınıf olmak üzere toplamda 120 kişiye eğitim verileceiğini belirten  Akman, eğitimlerde kadın girişimcilere öncelik verileceğini sadece 1 sınıfın kadın girişimcilerden seçileceğini söyledi. Ahmet  Akman , eğitimlerin 14 Haziran 2012 tarihinde başlayıp başvuruların ise 5 Mayıs 2012 tarihine kadar Mevlana Kalkınma Ajansına Yatırım destek ofisine yapılacağını ve eğitimlerin tamamen ücretsiz olduğunu söyledi. Eğitimi tamamlayan katılımcıların; iş fikri geliştirme, pazar araştıması yapma, üretim planı hazırlama gibi konuları öğrendikten sonra sertifikalarını almaya hak kazanacaklarını, iş planları onaylandığı takdirde 27.000 TL'ye varan hibe ve 70.000 TL'ye varan faizsiz kredi şeklinde KOSGEB'in desteklerinden almaya hak kazanacaklarını söyledi.

KOSGEB Müdürü Mevlüt Tavşan ise konuşmasında ülkemizde girişimciliğe en çok önem veren kuruluş olduklarının altını çizerek iki sene içerisinde ülke genelinde 70.000 kişiye girişimcilik eğitimi verildiğini söyledi. Vali KAHRAMAN'ın talimatları doğrultusunda 2011 yılında İş Kur il Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak yaklaşık 370 kişiye eğittim verildiğini söyleyen TAVŞAN şu anda kendi işini kuran 36 kişinin KOSGEB'in yeni girişimci desteğinden faydalandığını kaydetti. 2012 yılında ise 600 kişilik eğitim için başvuruların değerlendirildiğini ve eğitimlerin devam ettiğini vurgulayan  Tavşan, girişimcilik kursunu başarıyla tamamlayarak kendi iş yerlerini açacak olan kursiyerlere 4 farklı başlıkta 27.000 TL'ye kadar hibe ve 70.000 TL'ye kadar kredi imkanı sağlanacağını belirtti. KOSGEB Müdürü Tavşan KOSGEB olarak diğer kurum ve kuruluşlar ile işbirliğini artırarak daha etkin Eğitim ve Destek faaliyetleri düzenlemeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Vali Süleyman KAHRAMAN imza töreninde yaptığı konuşmada; “Mevlâna Kalkınma Ajansımız ve KOSGEB, hem ilimiz hem de ülkemiz açısından son derece önemli bir işe imza atıyor. Böyle anlamlı ve önemli bir çalışmada sizlerle birlikte olmaktan son derece memnuniyet duyduğumu özellikle belirtmek istiyorum. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi ilimizin ve ülkemizin ekonomik büyümesi açısından büyük bir önem taşıyor. Zira 60 kişinin, 30 kişilik sınıflarda alacağı girişimcilik dersi, yeniliğe ve kalkınmaya da kaynak olacaktır. İstihdamda yeni umutlara vesile olduğu gibi ekonomik bir canlanmaya da vesile olacaktır. Bu kurs hayali ve hedefi olan tüm girişimcilerimiz için yeni kapılar aralayacaktır. Bizim insanımız geçmişte büyük işler yapmış ve bizler de o büyük insanların torunları olarak aynı şekilde büyük işlere imza atabiliriz. Ama bunun için önce hayalimiz, hedefimiz olmalı. Azimli, gayretli ve sabırlı olursak açılmayacak bir kapı yok, elde edilmeyecek bir başarı yok. Girişimcilerimizin başarılı olması için öncelikle Karaman’ın dinamiklerini tanımalıyız. Yaptığımız iş sürdürülebilir olmalı. Biz bu konuda hevesli ve kararlı olan tüm girişimcilerimizi her zaman desteklemeye hazırız. Çünkü girişimci her şeyden önce iş hayatındaki, ekonomideki, sanayideki engelleri ve fırsatları iyi görebilen kişi demektir. Dünya ekonomisinde güçlü bir yere sahip olmak için engelleri ve fırsatları görebilmemiz gerekiyor. Bu engelleri ve imkânları ilimiz, ülkemiz ve insanımız için bir avantaja dönüştürmemiz gerekiyor. Açılan eğitim sonunda, sertifika alan katılımcılarımız KOSGEB’in yeni girişimci desteğine başvurabilecek. Hazırladıkları plan ve proje kabul onaylandığı takdirde 27 bin TL’ye varan hibe 70 bin TL varan faizsiz kredi imkânından faydalanmaya hak kazanacaklar. Tek kanatla kuş uçmaz demiş atalarımız. Evet bizim insanımızın hayalleri ve hedefleri var; ama imkânı yok… İşte biz ona bu imkânları sağlamanın gayretindeyiz. İstiyoruz ki insanımız da ilimiz de zirvelere ulaşsın…Projenin hayırlara vesile olmasını diliyor, emeği geçenleri tebrik ediyorum”dedi.

Konuşmaların ardından Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) ve Kosgeb tarafından gerçekleştirilecek olan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi protokolü törenle imzalandı.