Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde, üzüm fiyatlarının maliyetleri karşılamaması üzerine çiftçiler cevize yöneldi.

Sarıgöl ilçesinde, üzüm hasadından umduğunu bulamayan çiftçileri, farklı arayışlara sevk etti. Sıkıntılı günler geçiren çiftçilerin bir kısmı, cevize yönelerek arazilerine ağaç dikti. Dört dönümlü arazisine ceviz ağacı diken çiftçi Ali Durman, üzüm fiyatlarına dikkat çekti. Durman, sıkıntılı günler geçirdiklerini anlatarak, "Üzüm üretimi çok meşakkatli bir iş. Bir yıl boyunca emek istiyor. Üzümü yetiştirmek çok zor, hele satması daha zor. Bu yıl üzüm fiyatları gerçekten çok üzdü. Bu durum karşısında üzüm bağı dikmek riskli olmakta.Bağ dikim alanları her geçen yıl artış göstermektedir. Artık bizlerin farklı ürünler dikmemizi yönlendirmektedir" dedi.

"CEVİZİN PAZAR SIKINTISI YOK"

Bölgenin çok çeşitli bitki türünün yetişebileceği bir yapıya sahip olduğunu belirten Ali Durman, sözlerin şu şekilde sürdürdü:

"Topraklarımızda yetişip, iyi verim alabileceğimiz bir ürün araştırması yaptım. İklim şartlarını da göz önünde bulundurarak en ekonomik bitki çeşidinin ceviz olduğuna karar verdim. Piyasada rağbet gören ceviz türü olan chandler cinsi alarak arazime diktim. Fidan alımı ve dikimi konusunda yetkililerden danışmanlık hizmeti aldım. Ceviz fidanları zaten garantili satılıyor. Ceviz bitkisinin işçilik fazla olmaması ve çok yıllık bir bitki olması büyük avantaj sağlıyor. Üstelik pazar sıkıntısı da yok."