Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) üyelerine vergi borçlarının yapılandırması konusunda seminer verildi.

İTSO Başkanı Metin Anıl ise, “Bizler reel sektörün temsilcileri, vergi daireleri ile etle kemik gibiyiz. Birlikte çalışıyoruz. Mükelleflerimizin bir kısmı zaman içerisinde ödeme güçlükleri yaşıyor. Hükümetimiz de zaman zaman torba yasalar çıkararak ödeme güçlüğü çeken mükelleflerimizi rahatlatıyor. Bu arada gününde vergisini ödeyenler mağdur oluyor. 6552 sayılı torba yasa geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girdi. Bu torba yasa, yüzde 25’ler seviyesindeki başarıyı umarım yüzde 50’ler seviyesine çıkarır. Hem üyelerimiz geçmişteki borçlarını ödeyip rahatlar, hem de devletimizin almakta güçlük çektiği paralar tahsil edilerek bize yol, köprü olarak geri döner" dedi.

Torba yasada başvuruların 1 Aralık 2014 tarihi itibari ile sona ereceğini belirten Bursa Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Saydam da, “Zaman zaman mükelleflerimizin ödeme güçlüğüne girmesi üzerine bazen af, bazen yapılandırma diye adlandıracağımız kanunlar yürürlüğe girer. Biz vergi dairesi çalışanları olarak, bunları mükelleflere en iyi şekilde duyurmak ve gayretindeyiz. 6552 sayılı yasa yürürlüğe girdi. 1 Aralık 2014 tarihi itibari ile başvuruların sonuna gelmiş olacağız. Bu yasanın tanıtımı ile ilgili çok ciddi çalışmalar yaptık. Bu son ilçemiz. Bütün ilçelerde meslek mensubu arkadaşlarımız, ticaret ve esnaf odalarımız ile toplantılar tertipledik” dedi.

TOPLUMUN ÇOĞU KESİMİNİ İLGİLENDİREN BİR YASA

Yasayla ilgili bilgi veren Saydam, “Son çıkan yapılandırma yasasına baktığımızda, mükellefi aşan, hemen hemen bütün vatandaşlarımızı ilgilendiren hükümler olduğunu görüyoruz. Mükellef olmayan, aracından dolayı bir şekilde trafik para cezası kesilen veya öğrenci olmuş, yeni mezun olmuş, öğrenim kredisinden dolayı borcu olan öğrenci veya traktörünün fenni muayenesini yaptıramamış çiftçilerimizi, yani toplumun çoğu kesimini ilgilendiren bir yasa. Çiftçilerimizi de çok yakından ilgilendiren hükümler var. Doğrudan gelir desteği, araç muayenesi, motorlu taşıtlar vergisi, trafik para cezası, mükellef olmadan da kesilebilen cezalardır. Dolayısı ile biz bu tür yasaları tanıtırken, biraz daha geniş düşünmek zorundayız. Bütün sanayicilerimizin ve mükelleflerimizin normal işletmesi dışında bir borcu olup olmadığını araştırmasını da özellikle tavsiye ediyorum. Bir şekilde farkına varılmayan küçük alacaklar olabilir, yasa onları da kapsamına almış olabilir” diye konuştu.