Yurttaş Holding tarafından "Trimbox" markasıyla üretilen yüz bininci voltaj dengeleyici cihaz Bursa Valiliği’ne hediye edildi.

Trafo patlaması ya da yıldırım sonrası açığa çıkan yüksek voltajın tesisatlara ve elektronik alet ve makinelere zarar vermesini önleyen Trimbox cihazı Türkiye’nin ilk beyan doğrulama sertifikası aldı. Voltaj dengeleyici Trimbox cihazının 100 bininci üretimi Yurttaş Holding tarafından Bursa Valiliği’ne hediye edildi. Vali Münir Karaloğlu’na Trimbox cihazını teslim eden Yurttaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evren Yurttaş, Türkiye’de bundan sonra buluşlara verilebilecek TSE belgesinin ilkini Bursa’ya kazandırdıklarını söyledi.

Yurttaş, “Bu sertifika devlet garantisi anlamı taşıyor. Çünkü Türkiye’de üretilecek bütün ürünler dünyanın çeşitli yerlerine test ve tescil ettirilmek zorundaydı. Tescil ederlerse malımızı dünyaya arz edebiliyor, etmezlerse buluşumuz kaybolup gidiyordu. Bundan sonra icatlara beyan doğrulama sertifikası (BDS) verilecek. 0001-1 referans numarası ile ilkini bizim aldığımız TSE belgesi ile buluş sahipleri bundan sonra inşallah belgelerini TSE’den alıp ürünlerini dünyaya arz edebilecek” dedi.

Trimbox’ın üretimine 2008 yılında başladıklarını anlatan Yurttaş, 100 bininci seri numaralı ürünü de valiliğe hediye ettiklerini söyledi. Şu anda 22 ülkeye doğrudan veya dolaylı ihracat yaptıklarını kaydeden Yurttaş, dünyanın yüzde 60’ında markalaşmayı tamamladıklarını ifade etti. Evren Yurttaş, ciddi bir pazarla 2020 yılında 5 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini vurgularken, 1 milyonuncu ürünü de cumhurbaşkanına takdim etmeyi planladıklarını söyledi.

Trimbox cihazının bütün cihazlarda elektrik gel-gitleri, yıldırım ve trafo patlaması gibi elektrikle ilgili yaşanabilecek şebeke kaynaklı hasarları ortadan kaldırdığını bildiren Yurttaş, bu cihazla elektronik aletlerin patlaması ve elektrik kontağı yangınlarının önlendiğini sözlerine ekledi.

SANAYİDE ELEKTRİK KAYNAKLI ZARARLARIN YILLIK FATURASI 2 MİLYAR DOLAR

Bu cihazın hayati önem taşıdığına dikkat çeken Evren Yurttaş, “Bilhassa Şanlıurfa’da ve Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’nde elektrik kontağı kaynaklı yangınları buna örnek gösterebiliriz. Yine sanayide elektronik cihazlar bu yüzden çok ciddi hasar görebiliyor. Bu gibi sıkıntılardan dolayı yılda 2 milyar dolarlık bir zarar meydana geliyor” şeklinde konuştu.

Vali Münir Karaloğlu ise, Evren Yurttaş’ın 2014 yılında Bursa’nın mucidi ödülünü başbakanın elinden aldığını hatırlatarak, “Türkiye’nin en büyük meselesi yüksek teknoloji üretememek. Türkiye’nin en önemli hedeflerinden biri de bu zaten. Bu bakımdan bu cihaz çok önemli” dedi.

Türkiye’de elektrikte voltaj iniş çıkışları yüzünden çok sayıda cihazın zarar gördüğüne dikkat çeken Karaloğlu, “Bu riskleri ortadan kaldıran cihaza tescil alındı. Türk Standartları Enstitüsü Kurumu’ndan BDS sertifikası alan ilk ürün bu” şeklinde konuştu.