İSTANBUL (AA) - Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ahmet Erdem, "Belirsizliklerden bahsettiğimiz bir dönemde 9 ayda 12,6 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırıma ulaştık. Geçen sene 12 ayda alabildiğimiz uluslararası doğrudan yatırımı 9 ay sonunda almış görünüyoruz" dedi.

Erdem, Anadolu Ajansı'nın (AA) 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali'nden canlı olarak yayınlanan AA Finans Masası'nın konuğu oldu.

Anadolu Ajansı'nın memleketin sesini dünyaya duyurmak açısından son derece önemli ve etkin bir görev üstlendiğini dile getiren Erdem, AA'nın başarılı çalışmasının devam etmesi temennisinde bulundu.

Terör olaylarının yabancı yatırımcıları etkileyip etkilemediğine ilişkin bir soru üzerine Erdem, Ankara, Paris ve diğer bölgelerde yaşanan terör olaylarının çok acı olduğunu kaydederek, bu olayların hiçbir izahı olmadığını söyledi.

Her şeyden önce çalışanlarının güvenliğinin uluslararası yatırımcılar açısından önemli olduğunu ifade eden Erdem, "Ancak uluslararası doğrudan yatırım kararlarına baktığımız zaman bu tür terör olayları konuyu çok etkileyen bir şey değil" dedi.

Erdem, terör olaylarının artık her ülkede yaşanabildiğine dikkati çekerek, devam eden yüksek risk olmadığı takdirde uluslararası yatırımcıların etkilenmediğini aktardı.

Uluslararası doğrudan yatırımcıların uzun vadeli baktığını ve gerekli tedbirler alındığında bu tür terör olaylarının yatırımları olumsuz etkilemediğini anlatan Erdem, ancak tercih etme ihtimali doğduğunda daha fazla güven veren ülke ve bölgelerin yatırım için seçildiğini dile getirdi.

 

- "Seçim sonuçları, doğrudan yatırımları pozitif etkileyecek"

 

Ahmet Erdem, 1 Kasım seçimlerinden çıkan tek parti iktidarının yabancı yatırımcıları nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soruya karşılık, "Seçmen 1 Kasım'da oyunu tek ve kuvvetli bir hükümetten yana kullandı. Bunun uluslararası doğrudan yatırımlar ve diğer yatırımlar açısından pozitif bir etkisi olacağını öngörmek lazım" dedi.

7 Haziran ve sonrasında gelen belirsizlik sürecinde uzun süreli yatırımlar olmasa da  bazı kararların ertelendiğini belirten Erdem, şu anda ertelenen kararların hayata geçtiğinin görüldüğünü bildirdi.

Yeni hükümetten son dönemde yoğun çaba ve özverilerle cazibesi artırılan yatırım ortamının devam etmesi ve daha da iyileştirilmesini isteyen Erdem, reformlar ve düzenlemeler aracılığıyla atılacak adımlar sayesinde sosyal yönüyle bütünleşen ekonomik yatırım cazibesinin devam edeceği kanaatinde olduklarını söyledi.

Başkan Erdem, yabancıların Türkiye'deki gayrimenkul alımlarına tekrar başladığını belirterek, seçim sonuçlarının özellikle ileriye dönük alınacak kararlarda yatırımcıları rahatlattığını vurguladı.

 

- "Uluslararası doğrudan yatırımdan aldığımız payı 3 kat artırmak mümkün"

 

Erdem, "YASED olarak hükümetten uluslararası yatırımcıların Türkiye'de yatırım yapmasını hızlandırabilmek için ne gibi beklentileriniz var?" şeklindeki soru üzerine, şöyle devam etti:

"Türkiye olarak dünyadaki toplam uluslararası doğrudan yatırımdan aldığımız pay son dönemde yüzde 1'ler civarında. YASED olarak inancımız; bunu 3 misline kadar çıkarabilecek potansiyelimizin olduğu. Aslında ülke olarak hedeflerimizle de ilgili ilk 10 ekonomiye baktığımızda en az yüzde 3'ü görebilmemiz lazım. Ülkemizin bu açıdan gerçekten çok ciddi bir potansiyeli var. Birtakım uluslararası doğrudan yatırım kararlarını etkileyen faktörler açısından avantajlarımız var. Büyümekte olan, genç, kuvvetli bir pazarız. Coğrafi olarak uluslararası doğrudan yatırımcı için avantajlı olabilecek bir noktadayız. İnsan gücümüz var. Belki kalifiye eleman noktasında, eğitim konusunda biraz daha yapılması gerekenler var ama altyapı ve kaynaklar hazır. Bu açıdan baktığımızda hedefi yakalamak mümkün."

Erdem, yatırımcı için başlayan birtakım çalışmaları seçim sonrası dönemde de hızla uygulamaya devam etmek gerektiğini vurgulayarak, uluslararası doğrudan yatırımı çekmeye çalışan ülkelerle rekabet edebilecek şekilde yasal ve yönetsel düzenlemelerin uluslararası standartlarda bir yapıya geçmesi gerektiğini söyledi.

 

- "Vergi ve teşvikler öncelikli konular"

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili bakanların düzenlemeler konusunda istişare ederek gerekli kararları aldığını dile getiren Erdem, uluslararası doğrudan yatırımları artırmak için mevcut yatırımların verimliliğinin de önemli olduğunu, bunun için sektörel bazı konuların ele alınması gerektiğini ifade etti.

Erdem, bu yöndeki taleplerini siyasilerle zaman zaman paylaştıklarını kaydederek, uluslararası doğrudan yatırımların artırılması için vergi ve teşviklerin öncelikli konular olduğuna, bu alanlarda birtakım düzenlemelerin yapılması gerektiğine işaret etti.

"Türkiye'nin coğrafi özelliklerinden de kaynaklanan bölgesel merkez olması potansiyeli var" diyen Erdem, bu anlamda yurt dışına hizmet sunma ve Türkiye'yi hizmet merkezi haline getirme konusunda yapılabilecek düzenlemeler olduğu bilgisini verdi.

Erdem, yapılması gerekenlerin bunlarla sınırlı olmadığını, daha spesifik konular olduğunu bildirdi.

 

- "Uluslararası yatırımdan alınan payın artması birçok açıdan önemli"

 

"Türkiye, uluslararası doğrudan yatırımdan alacağı payı ne zaman yüzde 3'e çıkarabilir. Ayrıca bu yıl toplam yatırımlar ne kadar olacak? Önümüzdeki ne kadar olmasını tahmin ediyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine Erdem, bu hedefe ulaşma konusunda söylemlerinin YASED'in imkanlarıyla sınırlı olduğunu söyledi.

Başkan Erdem, "Tabii ki bunun ideali ne kadar erken yakalanabilirse o kadar iyi, memleketimiz, ekonomimiz, gençlerimizin istihdamı, ihracatımızın artırılması için. Ama bizim öngörebileceğimiz veya hedef koyabileceğimiz bir noktada değiliz" diye konuştu.

Türkiye'nin 2023 hedefleri hatırlatılan Erdem, kalıcı bir yüzde 3 hedefinin yakalanabilmesi için yapısal ve yönetsel değişikliklerin yürürlüğe girmesi gerektiğini, hedefin yakalanmasının bu giriş hızıyla ilgili olduğunu anlattı.

Erdem, ilave olarak Türkiye'ye çekilecek yüzde 2'lik payı kaybetmemek için bazı ülkelerin de çaba sarf edeceğini aktardı.

 

- "İlk 9 ayda geçen yılı yakaladık"

 

Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırımdan aldığı oranın yüzde 1 civarında olduğunu hatırlatan Erdem, bu da geçen yıl dünyadaki toplam yatırım üzerinden bakıldığında 12,8 milyar dolara tekabül ettiğini söyledi.

Erdem, şöyle devam etti:

"Dünyadaki uluslararası doğrudan yatırım önceki yıla göre yüzde 16 civarında düştü. Ama Türkiye'de böyle bir düşüş görmedik. Aslında virgülden sonraki oranlarda bir önceki yıla biraz daha arttık. Böyle belirsizliklerden bahsettiğimiz bir dönemde 9'uncu ay sonu itibarıyla 12,6 milyar dolara ulaşmış durumdayız. Yani geçen sene 12 ayda alabildiğimiz uluslararası doğrudan yatırımı bu yıl 9'uncu ay sonunda almış görünüyoruz. Bu neyi gösteriyor? Sözünü ettiğimiz potansiyelin orada olduğunu gösteriyor ve bahsettiğimiz yüzde 3'lük oranlara ulaşabileceğimizin bir kanıtı."

Erdem, bu rakamın içerisinde büyük montanlı satın alımların olduğunun söylenebileceğini, ancak bu alımların her ülkede ve her zaman olduğunu anlattı.

Bu akışın her zaman devam etmesi gerektiğini vurgulayan Erdem, bunun devam etmesi halinde yıl sonunda güzel bir rakamın yakalanabileceğini söyledi.

Erdem, Birleşmiş Milletler'in ilgili biriminin gelecek yıl uluslararası doğrudan yatırımda artış olacağına ilişkin görüşü olduğunu belirterek, "Ülkemizde yapılacak artış, konuştuğumuz konularla ilgili düzenlemelerdeki ve uygulamalardaki hukukun üstünlüğüne, öngörülebilirliğine, vergisel ve ekonomik reformlara bağlı. Bunların uygulanmasıyla dünyadaki toplam rakamın ötesinde bir büyümeyi yakalarız inşallah" ifadelerini kullandı.

(Bitti)