Ermenek'te tarımsal ürünlerin modern yöntemlerle kurutularak değerlendirilmesi hakkında açıklama yapan Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektör Yardımcısı ve SÜ Hadim Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Ermenek’in tarımsal ürün potansiyeliyle Toroslarda büyük bir rezerve sahip olduğunu söyledi.

Meyveciliğin yapıldığı Ermenek'te doğal ürünlere her zaman rastlanabileceğini kaydeden Özcan, “Bu doğal ürünleri taze olarak tüketebildiğimiz gibi kurutulmuş olarak da bulmamız mümkün. Kurutulmuş meyvelerde besin maddeleri daha konsantre hale gelerek tüketilen her birimin insan sağlığı üzerine olumlu etkisi daha da artmaktadır. Dolayısıyla depolamada güçlük çekilen bu meyvelerimizin kurutularak depolanması ve ihtiyaç duyulduğunda piyasaya arz edilmesi mümkündür” dedi.

“KURU MEYVELER TİCARETTE ÖNEMLİ YERE SAHİP”

“Meyvelere uygulanan kurutmanın birçok amacı vardır” diyen Özcan, “Bunlardan en önemli olanı depolama sırasında ürünün fiziksel, kimyasal ve özellikle mikrobiyolojik bozulmasını önlemektir. Buna ilaveten, kurutulacak ürünün su içeriğinin düşürülmesiyle tat, koku ve besin değeri gibi kalite özelliklerinin de korunması sağlanmaktadır. Ayrıca, kurutma işleminde bir diğer amaç, ürün hacmini azaltmak ve dolayısıyla ürünün taşınması ve depolanmasında verimliliği arttırmaktır.  Günümüzde kurutma işlemi daha çok meyve ve sebzelere uygulanmaktadır.  Türkiye’de kuru meyveler tarih boyunca ve günümüzde özellikle dış ticaret gelirlerine önemli katkılar sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

“İLÇEYE KATMA DEĞER SAĞLAYACAKTIR”

Ermenek'te kuru meyve üretiminde meyvelerin kolay hasat, muhafaza ve nakil edilebilir olduğunu dile getiren Özcan şunları belirtti: “Ekolojik imkanların uygunluğunun ve doğal olarak yetişmiş olmalarının çok büyük katkısı vardır. Fakat hala daha kuru meyve üretimi geleneksel kurutma teknikleriyle yapılmaktadır.  Çoğu üretici bütünüyle dış ortamlarda ve her türlü bulaşmaya maruz kalabilecek ortamlarda bu kurutma işlemini gerçekleştirmektedir. Dolayısıyla kontrolsüz kurutma işlemi,  istenilen kalitede ürün elde edilememesine neden olmaktadır. Günümüz teknolojisinde hem zaman kazancı sağlayacak hem de daha sağlıklı kurutulmuş ürünler oluşturabilecek tipte kurutucular geliştirilmiştir. Böyle bir sektörün ham madde yönünden sıkıntı çekilemeyecek olan Ermenek ilçemizde tesis edilmesi hem yeni bir iş sahası hem de markalaşmış bir kuru ürün üretimi ilçeye ayrı bir katma değer sağlayacaktır. “