BÜYÜKLER İÇİN DE 3 AY ERTELEME
Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı tebliğ taslağına göre, yeni yazarkasaları kullanma zorunluluğu 2014 yılı satışları veya gayrisafi iş hasılatı dikkate alınarak yeniden düzenlendi. Bu kapsamda, 2014 yılı satışları veya gayrisafi iş hasılatı, 1 milyon lirayı aşan mükellefler için 1 Nisan 2016 tarihinden, 1 milyon liradan 500 bin liraya kadar olan mükellefler için 1 Temmuz 2016 tarihinden, 500 bin lira ile 150 bin lira arasında olan mükellefler için 1 Ekim 2016 tarihinden, 150 bin liradan az olan mükellefler için de 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti başlayacak.
Dileyen mükellefler, bu tarihlerden önce de Maliye Bakanlığınca onaylanmış cihazları kullanabilecek.“Bilgisayar Bağlantılı Ödeme Kaydedici Cihazları” kullanan mükellefler için yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetinin başlama tarihi, bu tür cihazların, aynı veya şube şeklindeki işyerlerinde çok sayıda kullanılıyor olmaları, birbirleri ile olduğu kadar değişik çevre birimleri ile de entegre olacak şekilde kullanılmaları, farklı teknik özelliklere sahip olmaları gibi nedenlerle ve bu cihazların kullanıldığı işyerlerinin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz sistemine en uygun şekilde entegrasyonunu sağlamak amacıyla, yıllık satış ve gayri safi iş hasılatı tutarlarına bağlı olmaksızın 1 Ocak 2017 olarak belirlendi.
Bu yıl içinde işe başlayan ya da başlayacak mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanım mecburiyeti 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren başlayacak. 1 Ocak 2016 tarihinden sonra işe başlayacak mükelleflerin söz konusu cihazları kullanma mecburiyeti, işe başlangıç tarihinden itibaren 30 gün (kalkınmada öncelikli yörelerde 60 gün) içinde geçerli olacak. Düzenleme taslak olduğu için Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.