Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) koordinasyonunda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu (GUNDER) ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile ortak yapılacak çalışmayla Yenilenebilir Enerji Konferansı düzenlenecek.

Güney Ege Bölgesi’nin yenilenebilir enerji konusunda ulusal ve uluslararası ölçekte bilinirliğinin artması ve bölgede yenilenebilir enerji yatırımlarının artması, bunun yanında yatırımcıların yenilenebilir enerji sistemleri hakkında bilinçlenmesini amaçlayan konferans, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi A ve B Salonlarında 14 Kasım 2014 tarihinde gerçekleştirilecek.

Yenilenebilir enerji konusunda Türkiye’de sektöre yön veren, konusunda uzman kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve özel sektör temsilcilerinin katılacağı konferans Muğla Valisi ve GEKA Yönetim Kurulu Üyesi Amir Çiçek ile GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata’nın açılış konuşmalarıyla başlayacak.

Konferansta “Yenilenebilir Enerji Bölge Potansiyeli ve Mevzuat”, “Yenilenebilir Enerji Finansmanı ve Kamu Destekleri”, “Güney Ege Bölgesi’ndeki Mevcut Yenilenebilir Enerji Uygulamaları” ve “Yenilenebilir Enerji Teknolojileri” oturumları gerçekleştirilecek.

“Yenilenebilir Enerji Bölge Potansiyeli ve Mevzuat” konulu ilk oturumda sırasıyla, GUNDER’den Faruk Telemcioğlu, EPDK’dan Ali Kubilay Demir, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nden Mustafa Çalışkan ve Aydem’den Ahmet Bayramoğlu birer sunum gerçekleştirecek. “Türkiye’deki Güneş Enerjisi Pazarı ve Gelecekle İlgili Beklentiler”, “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimi ve Mevzuat”, “Güney Ege Bölgesi’nin Rüzgar ve Güneş Enerjisi Potansiyeli, Tesis Kurulabilecek Alanları ile Proje Geliştirme Esasları” ve son olarak “Lisanssız Elektrik Üretimi Başvuru Süreçleri” konuları ele alınacak.

“Yenilenebilir Enerji Finansmanı ve Kamu Destekleri” hakkındaki ikinci oturumda, GEKA Program Yönetim Birimi Başkanı Özgür Akdoğan, GEKA’nın Doğrudan Finansman Destekleri hakkında bir sunum gerçekleştirecek. Daha sonra İLBANK’tan Aslı Olgun, “Yenilenebilir Enerji Kaynakları Konusunda Yerel Yönetimlere Verilen Destekler”, Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı TurSEFF’ten Seyran Hatipoğlu “Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Projelerinde TURSEFF Finansman Modeli” ve son olarak GUNDER’den Faruk Telemcioğlu diğer kamu destekleri hakkında birer sunum yapacaklar.

Rüzgar, güneş enerjileri ile atıksu tesisinde biyogaz üretilmesi konuları örnek işletme ve projelerin ışığında “Güney Ege Bölgesindeki Mevcut Yenilenebilir Enerji Uygulamaları” üçüncü oturumunda ele alınacak. Oturumda GEKA’nın desteğiyle kurulan, Türkiye’de Lisanssız Elektrik Üretimi alanında TEDAŞ tarafından kabulü yapılıp devreye alınan ve bu alanda örnek teşkil eden öncü projelerden olan “Sonsuz Kaynağımız Güneş” projesinin tanıtımı da Menteşe Belediyesi tarafından yapılacak.

“Yenilenebilir Enerji Teknolojileri” hakkındaki dördüncü oturumda, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Rüştü Eke güneş enerjisi, Ege Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Ahmet Eryaşar biyogaz teknolojileri ve ORSAN Enerji’den Orhan Utlu akıntı enerji üretimi konularını ele alacak.

Güney Ege Bölgesi’nin yenilenebilir enerji potansiyelini ortaya koyacak ve bu konuda bölgede yapılacak yatırımlara yön verecek konferansa; EPDK, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, TurSEFF, İLBANK, GUNDER, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Menteşe Belediyesi, Güney Ege Kalkınma Ajansı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, AYDEM, ORSAN Enerji, AYEN Enerji, Erikoğlu Sunsystem Enerji ve Disolar Enerji adlı kurum ve kuruluşlar katılacak.