Oda Başkanı Ahmet Yenilmez  6322 Sayılı Torba Kanun’un 15 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazetede yayınlandığını belirterek, bu kanun esnaf ve sanatkarlara bazı kolaylıklar getirdiğini söyledi. Yenilmez açıklamasının devamında;
“ Bunlar: 1-Muafiyetler:, 2- Basit Usule dönebilme, 3- 6111 sayılı borçların yapılandırılmasına kolaylıklar getirilmesi. Bunları kısaca açacak olursak; Muafiyetlerden kimler yararlanabilecek. Kendi ürettikleri ürünleri satanlara münhasır olmak üzere, el komuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, baktonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi geneneksel, kültürel , sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlar esnaf muaflığı kapsamına alınarak gelir vergisinden muaf tutulmuşlardır. Bu işlerle iştigal eden esnaflarımız istedikleri takdirde vergi dairelerinden “Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi” alabileceklerdir.

Basit Usule Dönebilme konusunda da esnafımıza kolaylıklar getirilmiştir. 6322 sayılı kanunla yapılan değişiklikle, gerçek usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkarların, tekrar basit usule dönebilmelerine imkan sağlanmıştır. Buna göre; gerçek usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkarlardın basit usule tabi olmanın şartlarını arka arkaya iki hesap dönemi boyunca taşıyanlar, yazılı talepte bulunmaları halinde yeniden basit usule dönebileceklerdir. Söz konusu uygulama 01.01. 2012 tarihinden itibaren başladığından, 2012 ve 2013 yılları içerisinde basit usule tabi olmanın şartlarını taşıyan gerçek usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkarlarımız, yazılı olarak başvuruda bulunarak 2014 yılından itibaren basit usulde vergilendirilebileceklerdir.

Diğer bir konu da 6111 sayılı borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili getirilen kolaylık. Daha önce 6111 sayılı Torba Kanundan yararlanarak kamuya olan vergi, prim ve benzeri borçlarını yeniden yapılandırdığı halde yapılandırılmış borç taksitlerini süresinde ödemediği için yapılandırma hakkı kaybolan esnaf ve sanatkarımıza bir hak daha verilmiştir. Bu kapsamda, taksitlerini süresinde ödemediği için 6111 sayılı Torba kanundan yararlanma hakkı kaybolan esnaf ve sanatkarlarımız, bu borç taksitlerini Ekim-2012 ayının sonuna kadar ödemeleri halinde yapılandırmadan yararlanma hakkına yeniden sahip olabileceklerdir.” dedi.     Karaman ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Yenilmez, 6322 sayılı Torba Kanunun çıkmasında ve esnaflarımıza yönelik getirilen kolaylıkların kanuna konulmasında büyük emekleri geçen Karaman Milletvekilleri Lütfü Elvan Beye ve Mevlüt Akgün Beye çok teşekkür ederiz diyerek Esnaf ve sanatkarlarımızı yeni kolaylık ve yapılandırma imkanlarından yararlanmak için duyarlı olmaya çağırdı. Geniş ve detaylı bilgilerin esnaf odalarından ve Karaman ESOB’dan alınabileceğini belirtti.