İzmir’in Ödemiş ilçesindeki köy ve beldelerde zeytin hasadı devam ederken, zeytinyağının litre fiyatının 10 TL’ye kadar yükselmesi üreticileri memnun etti. Zeytinyağının raflardaki satış fiyatı 16-17 TL’ye ulaştı.

Ödemiş ilçesinde, Bozdağlar ve Aydın Dağları eteklerindeki köy ve beldelerde zeytin hasadı sürüyor. Yurt genelindeki zeytinyağı fiyatlarında ise yüzde 25 oranında bir artış yaşandı. Artışların sebebi kuraklık olarak gösterilirken, ürün ve yağ veriminde azalma yaşandı. Zeytinyağının litre fiyatıysa 10 TL’ye kadar ulaştı. Zeytinyağındaki bu fiyatı artışı ise üreticileri memnun ederken, vatandaşları üzdü.

Ödemiş Tariş Zeytinyağı Kooperatifi Müdürü Süleyman Temel, zeytinyağındaki fiyat artışının nedeninin kuraklık ve küresel ısınma olduğunu belirterek şunları söyledi: "İspanya temelli fiyat artışı büyük zeytin üreticisi ülkelerin tamamında yaşanıyor. Bunun en temel sebebi kuraklık ve küresel ısınma ile değişen yağış dönemleri. Dünyada ürün azlığı yaşanırken, ülkemizde ve bölgemizde de durum farklı değil. Kuraklık, zeytinin çiçeğe durduğu dönemde gelen beklenmedik yağışlar rekolteyi oldukça düşürdü. Bölgemizde de verimin düşük olduğunu gördük. Rekolte tahminleri tutmayınca tahminler yeniden açıklandı. Bunun yanında randıman dediğimiz yağ zeytindeki yağ verimi de geçen yılın altında gerçekleşti. Büyük beklenti ile başlayan sezonda ürün yokluğu fiyatları yükseltti. Bugün 9,5 ile 10 lira arasındaki üreticiden alış fiyatı perakende satışta 10 lirayı çoktan geride bıraktı. Raflardaki yağın satış fiyatı da 16-17 lirayı geçmiş durumda. Fiyatlardaki yükselişi ihracata bağlamak doğru olmaz. Türkiye’deki üretici fiyatlarıyla ihracat fiyatlarını tutturmak zor."

KARIŞIM YAĞLARA DİKKAT

Zeytinyağındaki artış sonrası karışım yağ satmaya çalışan fırsatçıların ortaya çıkmaya başladığını kaydeden Temel, şu ifadelere yer verdi: "Fiyat artışının tüketiciye de yansımasının ardından karışım yağ dediğimiz yağları satmaya çalışanların sayısı arttı. Özellikle Ödemiş’te pazarlarda bunları görmeye başladık. Üretici fiyatı 9,5-10 lira olan yağı 8 liraya satmak mümkün değil. Bu açıdan vatandaşlarımız dikkatli olsun ve fırsatçılara meydan vermesin. Zeytinyağını bildikleri, güvendikleri üreticilerden alsınlar. Elbette fiyat artışı zeytinyağı alışkanlığı kazanan tüketiciyi de olumsuz etkileyecektir. Bu durumun yaşanmamasını diliyoruz."