Bu hayat kimin? Kim için yaşıyorsunuz ve davranışlarınızı belirleyen ölçütler neler?

Muhakkak duymuşsunuzdur şu meşhur “elalem ne der” cümlesini. O şunu der öyle yapma, komşu bunu der onu konuşma, bu bunu der öyle yazma, buraya gitme, öyle giyinme, onu söyleme, onu yapma...

Dünyaya bir kez geliyoruz. Bazen kendi isteklerimizi göz ardı edip diğerlerinin doğrularına göre hareket ediyoruz. Karşımızdaki insan beğensin diye kendi isteklerimizden vazgeçiyoruz belki ya da o öyle istiyor diye ona göre doğru diye… Aslında farkında olmadan düşüncelerimizi başkalarının kısıtlamasına izin veriyoruz.

Bir başkası ne der diyerek çok istediğimiz bir şeyden vazgeçiyoruz, ifade etmekten çekiniyoruz, yemiyoruz, içmiyoruz, rahat hareket etmiyoruz, istediğimiz gibi davranmıyoruz yani kendi yaşamımızı kısıtlıyoruz. Düşünce özgürlüğümüzü kısıtlıyoruz.

Biz birilerine göre en doğruyu yapsak dahi o doğru başkalarına göre yanlış olacak ki öyle olması da normal zaten. Çünkü hepimiz farklı yollardan geçiyoruz, hepimizin doğruları ve yanlışları birbirinden farklı. Yaşantıları farklı ve olaylar karşısında verdiği tepkiler farklı.

Emin Çapa TED konuşmasında şu ifadeyi kullanıyor, suyun üzerinde yürümeyi başarsanız ‘kesin yüzme bilmiyor’ diyenler olacaktır. O yüzden insanların söylediklerini umursamayın.

Peki siz bugüne dek kendi yaşamınızda neleri kısıtladınız?

İyi haftalar diliyorum.