Elazığ’da bin 123 hasta, hastaneye gitmeden evlerinde tedavi görüyor. Elazığ Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından verilen evde sağlık hizmetleri kapsamında eğitim programı düzenlendi. Hastaların tedavilerinin anlatıldığı programda hastalara nasıl davranılması gerektiği konusunda da eğitim verildi.

Elazığ’da Sağlık İl Müdürlüğü’nde ’Evde Sağlık Hizmetleri Eğitim Programı’ düzenlendi. Programa Vali Yardımcısı Mesut Gençtürk, Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Selahattin Karakoç, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Tarkan Özdemir, hastane başhekimleri, doktorlar ve sağlık çalışanları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Selahattin Karakoç yaptı. Tıp dünyasında önemli gelişmeler kaydedilmesi ve yaşam kalitesinin yükselmesi ile birlikte gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de ortalama yaşam süresinin artığına değinen Karakoç, "Bu durum ülkemizde yaşlı nüfusun ve kronik hastalıkların artmasına neden olmuştur. Özellikle kronik hastalıklara bağlı olarak gelişen erken ve geç komplikasyonların tedavileri, hastane yataklarının uzun süre kullanımına ve ciddi maliyet artışlarına neden olmaktadır. Bu hastaların hastanelerde uzun süre kalmalarına bağlı olarak sosyal, psikolojik ve tıbbi sorunlar oluşturmaktadır. Yaşlanan ve sağlık problemleri artan nüfusun yaşam kalitesini en yüksek düzeyde tutarak hayatlarına devam etmelerinin yolu, evde sağlık hizmetleri ile sağlanabilir. Gelişmekte olan ülkemizde toplumumuzun geleneksel bir yapıya sahip olduğu düşünüldüğünde, evde sağlık hizmetlerinin bir devlet hizmeti olarak verilmesinin ülkemiz için önemli bir olarak değerlendirilmesi gerekir. İlimizin 65 yaş üstü nüfusunun, Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu bu durum ilimizdeki evde sağlık hizmetleri uygulamasının önemini daha da arttırmaktadır. Evde sağlık hizmetleri uygulaması, hastanelerdeki yığılmaları önleyerek, hasta yatış süresini kısaltacak ve tedavi masraflarını düşürerek ülke ekonomisine katkıda bulunacaktır" dedi.

Programda evde sağlık hizmetleri konusunda bir sunum yapan Harput Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Mustafa Seçkin, Elazığ’da 2010 yılından bu yana evde sağlık hizmetleri verildiğini belirterek, "Evde sağlık hizmetleri, Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinin koordinasyonunda yürütülmektedir. Evde sağlık hizmetleri değişik nedenlerle yatalak veya ağır özürlü hastalar sağlık kuruluşlarına ulaşmakta çok büyük güçlükler yaşamaktadır. Bu sorunları azaltmak, hasta ve yakınlarının yaşam kalitesini artırmak amacıyla ihtiyacı olan bireylere evinde ve aile ortamında eğitimli personel ile sosyal ve psikolojik danışmanlık hizmetlerini de kapsayacak şekilde verilen muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon hizmetlerini ifade etmektedir. 2010 yılında başlatılan bu uygulama kapsamında şu anda bin 123 hastaya evde tedavi uygulanıyor. Ekiplerimiz evde sağlık hizmeti kapsamında muayene, yara bakımı, tetkik alma, ilaç ve oksijen uygulama, aspirasyon ve sonda gibi işlemler gerçekleştiriyor" diye konuştu.

Programın devam eden bölümlerinde, evde sağlık hizmetlerinde yapılması gerekenlerle ilgili eğitimler verildi.