Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Elazığ İl Müdürü Esat Ceylan, yapılandırma kapsamına giren genel sağlık sigortası borçluları için en geç 30 Nisan 2015, diğer borçlular için en geç 31 Aralık 2014 tarihine kadar başvuruda bulunulması gerektiğini söyledi.

SGK Elazığ İl Müdürü Esat Ceylan, genel sağlık sigortası ve diğer borçluların borçlarının yapılanmasıyla ilgili açıklama yaptı. SGK il binasında basın açıklama yapan Ceylan, genel sağlık sigortası borçluları için en geç 30 Nisan 2015, diğer borçlular için en geç 31 Aralık 2014 tarihine kadar başvuruda bulunulması gerektiğini ifade etti. Ceylan, "Bilindiği gibi, 6552 sayılı “İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun” 11 Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu bağlamda, yapılandırma kapsamına giren genel sağlık sigortası borçluları için en geç 30 Nisan 2015 tarihine kadar, diğer borçlular için en geç 31 Aralık 2014 tarihine kadar başvuruda bulunulması gerekmektedir. Diğer taraftan, 5510 sayılı kanunun 4(b) kapsamında bulunan sigortalılarımızın prim borçlarını kolaylıkla ödeyebilmesi için bankalar ile görüşmeler yapılmış, bunun neticesinde Kurumumuz ile Türkiye Halk Bankası arasında 26 Kasım 2014 tarihinde kredi işbirliği protokolü imzalanmıştır. İmzalanan protokol gereğince Kurumumuza borcu olan sigortalılarımıza masrafsız (hayat sigortası ve yasal yükümlülükler hariç) 36 aya kadar vade seçenekleri ve aylık 0.97 faiz oranıyla kredi imkanı sağlanmıştır" dedi.

Ceylan, prim borcu olan ve borcunu 6552 sayılı kanun kapsamında yapılandırarak ödeme yapacak olan kişilerin de bankadan kredi çekebileceğini belirterek, "Halen 5510 sayılı kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışan ve önceden 4 b bendi kapsamında çalışması nedeniyle prim borcu olan ve borcunu 6552 sayılı kanun kapsamında yapılandırarak ödeme yapması halinde yaşlılık aylığına hak kazanacak sigortalılar da, bankadan kredi kullanmak suretiyle borcunu ödemek için krediden yararlanacaklardır. Bu imkandan yararlanmak isteyen sigortalılarımız prim yapılandırma başvurularını öncelikle il müdürlüğümüze yapacaklar, Kurumdan alacakları prim borcunu ödemesi halinde emekli olabileceklerine ilişkin yazı ile birlikte Türkiye Halk Bankası şubelerine müracaat edeceklerdir. Kredi kullanarak prim borcunu ödeyen sigortalılarımıza emekli aylıkları bağlanacak olup, sigortalımızın bankadan kullanmış olduğu kredi borcu emekli aylığından taksitler halinde Banka tarafından tahsil edilecektir" şeklinde konuştu.