Emekli Öğretmen Geliştirdiği Projelerle Verimli Ürünler Elde Ediyor Foto Galeri: Emekli Öğretmen Geliştirdiği Projelerle Verimli Ürünler Elde Ediyor

Karaman’da 30 yıl önce öğretmenlikten emekli olan Süleyman Uzun, ilgi duyduğu bahçe işlerine yoğunlaştı. Şehir merkezindeki evinin bahçesini hummalı bir çalışmanın ardından hobi bahçesine çeviren Uzun, yaptığı araştırmalar, deneyler ve geliştirdiği projelerle birlikte bahçesine ektiği fidanlardan daha fazla verim almaya başladı.

Gazetemizin muhabirine açıklamalarda bulunan Uzun, “İnsanın yaşı kaç olursa olsun eli ayağı tutuyorsa topluma faydalı işler yapmalı. Herkes benim gibi sıfır maliyetle üretken olabilir. 25 yıllık çalışma hayatımın 15 yılını öğretmen olarak, 10 yılını da ticaret yaparak geçirdim. 60 seneye yakın süredir ağaç ve fidan işleriyle uğraşıyorum. Daha önce Konya’da kendi imkanlarımla 250 fidanı sıfırdan yetiştirdim. Bu fidanların 100 tanesini çevremdeki eşimle dostumla paylaştım. Bir hevesle benden aldıkları fidanlardan verim alamadılar. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yalnız tek bir şeye ihtiyacımız vardır, çalışkan olmak. Servet ve onun tabii neticesi olan refah ve saadet yalnız ve ancak çalışkanların hakkıdır. " sözünden" sözü hayatımın her alanında belirleyici olmuştur. Araştırmayı okumayı çok severim. Bahçemdeki verimin belki de en büyük etkeni araştırmam ve kendimi geliştirmem. Maalesef ki insanlar bahçemdekileri gördüğü zaman gece gelip yoluyorlar. Yolmaları bir yana kökünden koparıyorlar.” dedi.

“TOHUM GÜZEL SEÇİLİRSE FİDAN DA GÜZEL OLUR VE VERİMİ YÜKSEK OLUR”

Bahçesini gördükten sonra şaşırıp örnek alarak kendi bahçelerini yapmaya heves edenlerinde olduğunu ifade eden Uzun, “Gelecek sene 50 kişiye hobi bahçesi uygulaması yapacağız. Ben onlara tohumlarını kendim yetiştirdiğim domates, biber, salatalık fidanlarından vereceğim. Çoğu fidanı kendim yetiştirdim ve bahçemde uyguladım. Teknik olarak fidanın tohumu çok önemli eğer tohum güzel seçilirse fidan da güzel olur ve verimi yüksek olur. İyi tohum seçimi yapılmazsa verim alınmayabilir. Ben tohumları bir suyun içine atıyorum ve suyun dibine çöken tohumları ayırıyorum çünkü onlar daha kaliteli oluyor, suyun yüzeyinde olanlar genelde kaliteli olmuyor. Bir hobi bahçesi oluşturmanın maliyeti sıfır diyebilirim çünkü hiçbir maliyeti yok. Sadece tohum ve emek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yetiştirdiği üzümleri ve sebzeleri komşularıyla da paylaşan Süleyman Uzun, “Bahçemde yetişen üzümler yaklaşık 6 metre uzunluğunda ve üçüncü senesinde. Yerden evimin çatısına kadar üzümler var.  Burada yaşayan Afganlı komşularıma da yetişen sebze ve meyvelerden ikram ediyorum çünkü onlar mülteci olduğu için yardıma ihtiyaçları var” şeklinde konuştu.

Bahçesinin dışında evin balkonlarında ve teras katında da meyve ve sebze yetiştiren Uzun, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Üzüm yetiştirirken bakım çok önemli. Üzümün dallarının uçlarından keserseniz 250 gram gelmesi gereken üzüm 500 gram gelir ve verim artar. Balkonumda özel olarak ektiğim bir salatalık var. Karaman ve çevresinde bunun bir eşinin olduğunu sanmıyorum. Bidonlarda kökleri olan salatalıklar geliştirdiğim özel yöntem sayesinde çok verimli bir şekilde büyüyor. Çiçek açan bir salatalık 3 gün sonra büyük bir salatalık olabiliyor. Yetiştirdiğim domateslerden birkaç tane yoldum ve yedim tadının çok güzel olduğunu görünce cins bir domates olduğunu anladım ve o domatesleri tamamen tohumluk olarak ayırdım. Önümüzdeki sene buradan oluşan tohumları ekerek üretimi artıracağım. Yetişen biberlerin verimi de çok iyi. Verimli bir kök verimsiz on kökten daha iyi oluyor.”