Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı’nın (EKEV) “ErzincAN’ı Yakala” Fotoğraf Yarışması ve “Erzincan’a Değer Kat” Proje Yarışmasının tanıtımı gerçekleştirildi.

Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı (EKEV) tarafından düzenlenen Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi ve Erzincan Üniversitesi tarafından desteklenen proje Erzincan Belediyesi Toplantı Salonunda Vali Süleyman Kahraman, Belediye Başkan Vekili Ferhat Yıldız, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, EKEV Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Ağca, Üniversite Üst Yönetimi, kamu kurumlarının yetkilileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan ve yarışmalar hakkında bilgi veren Genç EKEV Yönetim Kurulu Başkanı Usame Kaya, yarışmaların Erzincan için önemli projeler olduğuna değinerek, projenin Erzincan gezisi sonrasında ortaya çıktığını anlattı. Geziye katılanların “Biz Erzincan için ne yapabiliriz” sorusu ile ortaya çıktığını ve projenin temellerinin atıldığını kaydeden Kaya, “Erzincan’ın kültürünü anlatan fotoğrafların olmadığını gördük. Erzincan’ın doğası, sporu ve diğer özellikleri fotoğraflanıp kayıt altına alınmış. Kültür fotoğrafları yönünden bazı eksiklikler var. Kültürümüz yavaş yavaş kayboluyor. Biz de kültürümüzü kayıt altına almak, korumak ve yaşatmak için konusu kültür olan fotoğraf yarışması düzenledik. Diğer projemiz ise 7’den 77’ye herkesin katılabileceği ‘Erzincan’a Değer Kat Projesi’. Bu proje sayesinde herkes fikir belirtip proje üretebilecek. Böylece görülmeyen sorunlar görülebilir olacak” ifadelerini kullandı.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu ise, gençlerin geleceğin teminatı olduğuna vurgu yaparak, ülkenin gençlerin omuzları üstünde yükseleceğini ifade etti. EKEV’in gençleri eğitmeyi prensip olarak kabul ettiğini kaydeden Çapoğlu, “EKEV şuana kadar 26 bin öğrenciye burs verdi ve bu gençleri vatanın hizmetine sundu.Sadece Erzincan Üniversitesinden Erzincanlı olmayan 1000 öğrenciye burs veriliyor. Bu Erzincan Üniversitesi ve öğrenciler için bir ayrıcalıktır” dedi. Üniversitenin URAP sıralamasındaki başarısına da değinen Çapoğlu, 8. yılını geride bırakan üniversitenin başarılı bir eğitim kurumu haline geldiğini belirterek şöyle konuştu; “Sizler yurtiçinde ve yurtdışında belli bir başarıyı yakalamış bir üniversitenin öğrencilerisiniz. Erzincan Üniversitesi 2 bin dünya üniversitesi arasında 1203. sırada yer almaktadır. Bu sıralamaya Türkiye’den 76 üniversite girebiliyor ve bu 76 üniversite arasında Erzincan üniversitesi 33. sıradadır. 31. Sırada Koç Üniversitesi, 32. Sırada Sabancı Üniversitesi ve 33. Sırada da Erzincan Üniversitesi yer almaktadır. Bu sonuçları pek çok arkadaşınız ile paylaşın ki Erzincan Üniversitesinin tercih edilebilirliği artsın.”

Erzincanlıların Erzincan’a sahip çıktıklarını ve katkı sağlamak için çaba sarf ettiklerini anlatan Prof. Dr. Çapoğlu, “Erzincan dışında bulunan birçok Erzincanlının akşam evinde Erzincan hakkında konuştuğunu ve bu kente nasıl katkı sağlayabileceğini düşündüğü kanaatindeyiz. Gençlerimiz de atalarının, büyüklerinin izinden gitmişler ve Erzincan’a nasıl katkı sağlayacaklarını düşünerek yola koyulmuşlar. ‘Toplumları toplum yapan onların özü ve kültürleridir’ düşüncesiyle yola çıkan gençlerimizin geliştirdiği bu iki önemli proje umuyoruz ki başarıyla hayat bulur ve başka projelere örnek olur. Bu sayede Erzincan’da istihdam oluşur ve kente katkı sağlanır. Üniversite olarak bu projelere her türlü desteğe hazırız” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

EKEV Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Ağca ise 7’den 77’ye herkesi projeye katılmaya davet etti. EKEV’in çalışmaları hakkında bilgi veren Ağca, “İl vakıfları arasında en fazla burs veren vakfımız EKEV ile gurur duyuyoruz. 20 yıllık tarihimizde 26 bin öğrenciye burs verdik. Bu bursiyerlerimizden çok önemli insanlar yetişti” dedi. Erzincan’ın çok şanslı bir il olduğunu kaydeden Ağca, “Erzincan’dan göç edenler burayı unutamıyor. Ekonomik olarak iyi bir noktaya geldikleri zaman Erzincan için ne yapabileceklerini düşünüyorlar. Bu topraklarda doğup büyüyen insanlar olarak buraya diyet borcumuz vardır” dedi ve projelerin Erzincan’a ve ülkemize hayırlı olmasını temenni etti.

Projelerin Erzincan için çok önemine dikkat çeken Belediye Başkan Vekil Ferhat Yıldız da projede emeği geçenlere teşekkür etti. Erzincan’ın gelişen ve büyüyen bir şehir olduğunu dile getiren Yıldız, “Erzincan’ın bu tür projelere ihtiyacı var. Kentin vizyonunu geliştirmek adına Genç EKEV tarafından yapılan bu projeyi Belediye olarak çok önemsiyoruz ve bu çalışmalara her türlü desteğe hazırız” diye konuştu.

Erzincan Valisi Süleyman Kahraman ise projelerin Erzincan’a can katacağını ifade ederek, projede emeği geçenlere teşekkür etti. Erzincan’ın çok değerli bir kent olduğunu, bu projelerle de değerinin daha fazla yükseleceğine işaret eden Kahraman, Üniversitenin URAP sıralamasındaki başarısını da takdir ettiklerini kaydetti. Kahraman, Üniversitenin Erzincan’da çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, “Erzincan Üniversitesi sıralamada Koç ve Sabancı Üniversitesinin ardından geliyor. Bu çok önemli bir başarıdır” dedi. Erzincanlı iş adamlarından kente yatırım yapmalarını beklediklerini anlatan Kahraman, “Erzincan iki büyük deprem görmüş bir şehir. Bu da yatırımcıyı kararsız bırakıyor. Ergan Dağında kayak tesisi var, oraya bir de otel yapılırsa Erzincan’a büyük bir katkı sağlanmış olacak. Bu konuda iş adamlarımıza gereken desteği vereceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Yapılan konuşmaların ardından Allotropi Değişim Danışmanı Ömer Karapınar tarafından “Yeni Fikir Bulunmaz, Üretilir” konulu sunum gerçekleştirildi. Projelerin mevcut bir düşüncenin geliştirilmesiyle ortaya çıktığını anlatan Karapınar, “Geliştirilen bu düşüncelere her zaman olumlu olmuyor. Ama sizler Erzincan’a katkı sağlayacak, Erzincan’ın değerini yükseltecek işler yapın” dedi.

Sunum sonunda yapılan çekilişle katılımcılara çeşitli hediyeler dağıtıldı.

Açıklanan yarışma başvuruları şartları ise şu şekilde;

Kültür tanıtım yarışması olan ve Erzincan’ın kültürü ile özdeşleşmiş kültürel değerlerin fotoğraflanacağı “ErzincAN’ı Yakala”nın başvuruları erzincaniyakala.com adresi üzerinden yapılacak. Son başvuru tarihi 13 Şubat 2015 olan yarışmada birinciye 3 bin TL, ikinciye bin 500 TL, üçüncüye ise 750 TL ödül verileceği öğrenildi.

Erzincan’a katkı sağlama, gün ışığına çıkmamış projeleri ortaya çıkarma amaçlı “Erzincan’a Değer Kat” Proje yarışmasında ise son başvuru tarihi 30 Mart 2015. Yarışmada birinciye 10 bin TL, ikinciye 5 bin TL, üçüncüye ise 2 bin 500 TL ödül verileceği edinilen bilgiler arasında.Yarışmalarla ilgili detaylı bilgilere ise http://www.ekev24.org.tr, http://www.erzincaniyakala.com ve www.erzincanadegerkat.com adreslerinden ulaşılabilineceği bildirildi.