5 Aralık Dünya Kadın hakları günü dolayısıyla Kent Konseyi Kadınlar Meclisi yönetimi tarafında Süleyman Demirel İş merkezinde bulunan Kent Konseyi merkez ofisinde basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Kadın Meclisi Başkanı Hatice Şahin, Belediye Meclis Üyesi Melahat Çalık ve Kadın Meclisi Yürütme Kurulu Üyeleri katıldı.

Basın açıklamasını yapan Kadın Meclisi Başkanı Hatice Şahin “Bugün ülkemizde kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilişinin yıldönümü. Bugünü yıllardır Kadın Hakları Günü olarak kutluyoruz.

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan Türk Kadını bir çok demokratik devletlerden daha önce bu haklar sunulmuştur.Kadınlarımıza milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanınmıştır.

5 Aralık tarihi ülkemizde kadına verilen kıymetin kurumsallaşması adına bir dönüm noktası olmuş ve bir sembol olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Aslında Türkiye’deki kadınlar milletvekili olabilmek için ilk adımı 1923’te atmışlardı. Bu adım, kadınların 1923 yılında Nezihe Muhiddin önderliğinde ilk kadın partisi “Kadınlar Halk Fırkası”nı kurma isteğidir. Fakat 1909 Seçim Kanunu sebebiyle bu parti kurma girişimi, Kadınlar Halk Fırkası’nın Türk Kadınlar Birliği adlı derneğe dönüşmesi ile sonuçlanmıştı.Buradan şu sonuç çıkmaktadır. Millet olarak tarih boyunca kurduğumuz medeniyetler, emsal dönemlerinde her zaman diğer medeniyetlere göre insan hakları ve kadın hakları konularında önde olmuştur. Her zaman kadınlarımız toplum içerisinde hak ettiği konumda olma adına dünya kadınlarından geride değil , çoğu kez bir adım önde olmuştur.

Ancak bugün dünya genelinde sahte demokrasi maskeleri altında kadını bir meta olarak gören düşünceler ve yönetim anlayışları hüküm sürmektedir. Görüntüde verilen hak ve hürriyetler, perde arkasında materyalist anlayışın ortaya çıkardığı dramlar ve yer ile yeksan aile kavramı, maneviyattan uzak, sevgi ve saygı kavramlarından bihaber yetişen çocuklar, psikolojik problemler yaşayan halk güruhları ve itilmiş, maddeleştirilmiş, özgür kadın tiplemesi hâkimdir.

Dünya genelinde asıl problem görüntüde verilen hakların, aslında kadına toplum içerisinde biçilen rolü güçlendirmemesidir.

Kadın halen şiddete uğramaktadır. İlginçtir ki bu şiddet gelişmiş, ekonomik seviyesi yüksek toplumlarda da ciddi seviyede ortaya çıkmaktadır.

Biz kadınlar, maneviyatı güçlü toplumlar inşa ederek, kadınlara toplum içerisinde biçilen yeri sağlamlaştırabiliriz. Burada hemcinslerim asıl görevin kendilerine düştüğünü unutmamalıdır.

Biz Erzincan Kadın Meclisi olarak, bundan böyle kadınlarımızın ihtiyaç duydukları her noktada yanlarında olacağız. Eğitimler, kurslar, seminerler ile sosyal ve kültürel aktivitelerimiz ile yanlarında olacağız. Kadınlarımızı Erzincan Kadın Meclisi çatısı altında bir araya gelmeye davet ediyorum.

Bu vesile ile kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkının verildiği günün yıl dönümünde Tüm Kadınlarımızın Kadın Hakları Gününü kutluyorum.” Dedi