Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi ve Ortaöğretim Bölümü, üç yıldır liseye kayıt yaptırmayan öğrencilerin ailelerini ikna komisyonları kurarak okullaşmayı artırma çalışmaları yapıyor. İki yıl önce yine ikna yoluyla kaydı yapılan bir öğrencinin kardeşi, bu yıl liseye devam etmediği fark edilmesi üzerine babayla irtibata geçilerek ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yahya Tekin tarafından görüşme çabalarının sonuçsuz kaldığının öğrenilmesi üzerine, gönüllülük esasına dayanarak, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yahya Tekin’in bilgisi dahilinde, MEM Ar-Ge Biriminden Öğretmen Filiz Ekinci ve eşi Üzeyir Ekinci, Erzincan Ticaret Lisesi Öğretmeni Songül Yılmaz, Erzincan İl Müftülüğü Kuran Kursu Hocası Latife Aras ve İHA Muhabiri Abdullah Aslan’ın birlikteliğinden oluşan gurup ailenin evine akşam ziyareti gerçekleştirdi.

Uzun ve tartışmalı süreçler sonunda S.Ö.’nün babası ikna edilerek, okula gönderme sözü alındı.Ayrıca evde karşılaşılan, daha önce okulu bırakmış iki erkek kardeşle de görüşülerek, onlar için de açık liseye devamları konusunda ikna edilmeye çalışıldı.

Öğretmen Filiz Ekinci’nin konuyla ilgili yaptığı açıklamada; Üç yıldır çeşitli komisyonlarla yüzlerce çocuğun evine ziyaretler gerçekleştirdiklerini, pek çok çocuğu okula gitmeye ikna ettiklerini, bir kısmını ise okula döndüremediklerini, okula döndüremedikleri her çocuk için halen acı çektiğini vurguladı. Özellikle kız çocukları okumayı istedikleri halde babaları tarafından okula gönderilmediğini vurgulayan Filiz Ekinci, S.Ö’nün ablası için de iki yıl önce ikna çalışması gerçekleştirdiklerini ve öğrencinin şu anda, lise üçüncü sınıfa gayet başarılı bir öğrenci olarak devam ettiğini belirtti.

Öğretmen Filiz Ekinci açıklamasın, "Kız babaları kızlarının başına bir şey gelebilir, büyüdüler diyerek liseye kayda çok sıcak bakmıyor, açık öğretim lisesi daha cazip geliyor, buna da çocuklar çok istekli olmuyor, açık öğretime kaydı yapılan kız ya da erkek öğrencilerin sadece kayıtla kaldıkları ve eğitimi yarım bıraktıkları gözlemleniyor, ikna yoluyla açık lise kaydı gerçekleşen öğrencilerin çoğu açık liseyi tamamlamıyor. Aileler ceza ödemek istemediklerinden, kaçış yolu olarak buna razı oluyorlar, önceki yıllarda öğrencilerin bir kısmının açık lise kayıt ücretleri Milli Eğitim Müdürlüğünde çalışanlar tarafından temin edildi, sonraki kayıt dönemlerinin öğrenci veya velisi tarafından genellikle takibi yapılmadı. Kaydolanların büyük çoğunluğu ilk kayıtla kaldı. Gerçekten okumaya azmetmiş aile desteği bulamayan öğrenciler açık liseyi bitirmek için zaman zaman yardım istemeye Müdürlüğümüze gelmektedir.

Öğrencilerin bir kısmı ise çalışmakta, ailenin tek geçim kaynağı olanlara rastlanmaktadır. Çocuk okumak istese bile aile rıza göstermeyebilmektedir.

Baba sigortalı veya bağ-kurlu ise; ailede nüfus fazla olduğu için aileler okul masraflarını karşılamakta zorlanmakta, sigorta yüzünden başka yardımlardan faydalanamamaktadırlar.

Kız çocukları kendileri istese bile ailenin baskısıyla okumak istemediklerini söyleyebilmektedirler. Veya babanın tercihi olan okulu istemediği için, kendi tercihi olan okula da baba rıza göstermediğinden evde kalmayı seçebilmektedirler.

Bazı çocuklar aileleriyle birlikte başka illere çobanlık yapmak üzere gittiklerinden tespit edilen ikametgah adreslerinde bulunamamaktadırlar. Dönüş tarihleri de kasım ayı ortalarını bulmaktadır. Konu hakkında muhtar ve mahalle imamlarıyla tespit edilen evlerin komşuları bilgilendirilerek destek istenmektedir.” dedi.

Babasının izni dahilinde okula gideceğini öğrenen S.Ö. çok mutlu olduğunu ve başta babası olmak üzere okula gönderilmesinde kendisine yardımcı olan herkese teşekkür etti.

S.Ö.nün babası ise çok mutlu olduğunu ve kızının vatanına milletine hayırlı bir evlat olacağına inandığını söyleyerek mesleğinin kendisine ait olduğunu, hangi mesleği seçmek isterse ömrünün yettiği kadar kızının arkasında olduğunu ifade etti.Bunun yanında S.Ö.’nün okulu bırakan abilerininde kardeşlerinin okumasında ısrarcı oldukları dikkat çekti.

Her kız çocuğunun dik bir duruş sergileyebilmek ve kimseye muhtaç olmamak için, mutlaka okula gitmesi gerektiğini vurgulayan komisyon üyeleri, S.Ö’nün okula gönderileceği sözünü alarak evden ayrıldılar.