Erzincan Üniversitesi Türkçe Bakış Kulübü tarafından Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsine Börekçi’nin katılımlarıyla “Türk Dünyası ve Türkçe” konferansı düzenlendi.

Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Polat, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serap Uzuner Yurt, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Muhsine Börekçi, dilin paylaşımcı ve bütünleştirici özelliğinden bahsederek, “Malazgirt Savaşı’nda Haçlı saflarında yer alan Peçenekler Selçuklu saflarına katılmıştır. Türkçe konuşan Hristiyan Peçenekler, Türkçe konuşan Müslüman Selçukluların safına geçerek aslında Türkçe ordusunu oluşturmuşlardır. Bu sayede Anadolu Türkçenin vatanı olmuştur” dedi.

Bazı dillerin tarihsel süreç içerisinde yok olacağını ifade eden Börekçi, Avrupa’da dil planlamasının bilim dalı haline geldiğini ifade ederek ülkemizde böyle bir çalışma yapılmamasından yakındı. Börekçi konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün Türkçe 200 milyon insanın konuştuğu dünyanın en eski dillerinden biridir. Dünyanın neresine giderseniz gidin Türkçe konuşan insanlarla karşılaşacaksınız. Örneğin Litvanya’nın bir bölgesine giderseniz lokantalarda Türkçe menü ile karşılaşırsınız ya da berber dükkânlarının camında ‘Kırpma 18’ yazar. Bu duruma şaşırmayın.“

Konferansın sonunda Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mukim Sağır tarafından Börekçi’ye çiçek ve hediye takdimi yapıldı. Konferans için Börekçi’ye teşekkür eden Sağır, “Duygulanarak, gözlerim dolarak kendisini izledim. Çok güzel bir etkinlik oldu. Türkçeyi en iyi şekilde kullanmak, onu en iyi şekilde tanıtmak gerekiyor. Atatürk’ün yaptığı gibi Türkçe ve Kültürü birleştirmek gerekiyor. Hocamıza ve Türkçe Bakış Kulübüne konferans için çok teşekkür ederim” dedi.

Prof. Dr. Muhsine Börekçi, çiçek ve hediye takdiminin ardından katılımcılara şiir okudu.