Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından 1998 yılında başlatılan ve geleneksel hale getirilen, Allahuekber Dağı şehitlerini anma tırmanışı gerçekleştirildi.

Türkiye’nin 30 ilinden ve 60 dağcılık kulübünden 168 lisanslı dağcının katıldığı tırmanış, Sarıkamış merkezdeki Allahuekber Şehitliği’nde yapılan törenle başladı. Dağcılar araçlarla ilk gün Sarıgün Köyü rotası üzerinden Allahuekber Dağı 2600 metrede kamp kurarak çadırlarda gecelediler. Tırmanışa başlayan dağcılar, rüzgar ve soğuğun hüküm sürdüğü koşullarda Allahuekber Dağı’nın 3120 metre yükseklikteki doruğuna ulaştılar. Dağcılar zirvede savaşta şehit olan 60 bin kahramanın manevi huzurunda saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı’nı hep bir ağızdan okudular. Tırmanışın mana ve önemi hakkında bir konuşma yapan Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca konuşmasında tüm katılımcılara teşekkür ederek, Vatan savunması uğruna ülkenin dört bir yanında canlarını feda eden kahramanları saygı ve şükranla andıklarını belirtti.

Karaca, “Türk dağcıları olarak, yaptığımız eğitim ve tırmanış faaliyetlerimizle birlikte ülkemizin anlam ifade eden günlerinde düzenlediğimiz faaliyetlerle bu ülkeyi bizlere kazandıranlara şükran ifadelerimizi sunmaya çalışıyoruz.” dedi.

Karaca, savaş anında kışa yenik düşen aziz şehitlerimizin o anda çektiği sıkıntıyı bir nebze olsun anlamak için, Allahuekber dağında gecelemek gerektiğini vurguladı. Karaca, “Allahuekber’de son teknoloji ürünü çadırların rüzgarın şiddetine dayanamayarak parçalandığını, yaşamak, görmek gerekir. Türk Dağcıları olarak biz her yıl Aralık ayında Allahuekber Dağı’nda, 30 Ağustos’ta Uluslararası Zafer Haftası için Ağrı Dağı’nda, 18 Mart’ta şehitler haftası için Çanakkale’de, 29 Ekim’de Cumhuriyet Bayramı, 19 Mayıs’ta Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri yaparak geçmişi gençlere anlatmaya çalışmaktayız.” diye konuştu.