Şenkaya Kaymakamlığı ve Şenkaya Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen 24 Aralık Sarıkamış Harekatı ve Allahuekber Şehitlerini anma programı kapsamın sempozyum düzenlendi.

Sempozyum Şenkaya İMKB 75. Yıl Yatılı Bölge Orta Okulu Konferans solunun düzenlendi. Buradaki programda Şenkaya Kaymakamı Ahmet Özkan ve Şenkaya Belediye Başkanı günün anlam ve önemi ile ilgili konuşma yaptı.

Kaymakam Ahmet Özkan konuşmasında; “Yüzüncü yılında vatan için kardan kefen giyenlerin, onların mirasını, omuzlarında taşıyacak olan sizler ve bizler onların yüzüncü yılında değil, bir ömür boyu şükranla, minnetle anacağız. Ulu Önder Atatürk diyor ki, tarihini bilmeyen bir millet yok olmaya mahkum olması bir haktır. Dolayısıyla bizler sizlere hocalarımız vasıtasıyla tarihimizi bilinçli bir şekilde öğrenerek üzerimize yüklenen bu sorumluluğu ve bu sorumluluk duygusunu gelecek nesillere aktarılması içinde yapılması gerekenleri hep beraber bir milli şuur bilinciyle burada öğrenmek için toplandık.” Dedi.

Kaymakam Özkan konuşmasına, Şenkaya’nın kurucusu Hüseyin Köycü’nün savaş için söylediği bir sözüyle devam etti.

Kaymakam Özkan; “Hüseyin Köycü diyor ki, savaş bizleri bir araya getirerek, ilimle, irfanla bizlerin geleceğe bakışını güçlendirecek bir hal almıştır. İşte bu gün bizler o günkü günleri hatırlayarak bir olmanın, birlikte olmanın ne demek olduğunu unutmadan tekrar bu vatan için eğer bir sorumluluk bir fedakarlık gerektiğinde aynı duyguyla tekrar şehit olmak gerekirse gene şehit olacağımızın bilincini yüreğimizde yaşıyor rabbim bu topraklarda şehit olan yüzbinlerce insanın rahmetiyle bizleri bu birlik bağlarıyla bir araya getirsin. İnşallah o günleri tekrar yaşatmasın.” Dedi.

Şenkaya Belediye Başkanı Görbil Özcan konuşmasında; “Değerli gençler, bu toprakların nasıl vatan edinildiği bilmemiz bizlerin geleceğe daha gayretli ve daha birlik içinde gitmemiz için çok önemlidir. Yüz yıl önce içlerindeki kinin silahla, savaşla ortaya koyan düşman bugünde hiçbir şekilde şeklini değiştirmemiştir. Yine elinden geleni her türlü fitne fesatlığıyla kardeşliğimizi bitirmeye çalıştırmaktadırlar. Onun için, bu toprakların yurt edilmesi için canlarını dün eksi kırk derecelerde yokluklar içerisinde çıplak ayaklarla nasıl şehit olduklarını bilmemiz lazım. Tarihini bilmeyen bir toplum birlik beraberlik içerisinde bulunamaz. Onun için geçmişimizde bize yapılanları bilerek bugünde gerçek hayatta nasıl bizi parçalamak istediklerini bilmemiz gerekiyor. Bu devletlerle yüz yıl önce vatan için canlarını hiçe sayan Allahuekber Şehitlerimizi, kardelenlerimizi bir kez daha yad ediyor, huzurlarında şükranla eğiliyoruz.” Dedi.

Konuşmaların akabinde sempozyuma konuşmacı olarak Prof. Dr. Durkaya Ören ve Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu katıldı. Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu Sarıkamış harekatının tarihi yönüyle gelişmesi hakkında katılımcılara bilgi vererek, Prof. Dr. Durkaya Ören ise Şehitleri anmak için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından plaket takdim edilerek konuşmacılara Bardız kilimi hediye edildi.

Sempozyum İlçe Müftüsü Hamza Göksu’nun şehitler için yaptığı dua ile sona erdi.

Sempozyuma Şenkaya Kaymakamı Ahmet Özkan, Şenkaya Belediye Başkanı Görbil Özcan, Prof. Dr. Durkaya Ören, Prof. Dr.Erol Kürkçüoğlu, İlçe Emniyet Amiri Eşref Ertürk, konuk misafirler, daire amirleri, sivil toplum kuruluşları, ilçe halkı, öğretmenler ve öğrenciler katıldılar.