Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren URAP (University Ranking by Academic Performance) laboratuvarı tarafından hazırlanan URAP 2014 Dünyanın Akademik Performansı En yüksek 2000 Üniversitesi ve URAP-TR 2014 Türkiye Özel Sıralaması açıklandı.

Bu sıralamaya göre Atatürk Üniversitesi, 2013-2014 yılı itibariyle Türkiye’deki 176 üniversite arasında akademik performansı en yüksek 15. Üniversite olurken, dünyanın “performansı en yüksek 2000 üniversitesi” arasında da 959. sırada yer aldı.

Atatürk Üniversitesi, akademik performans sıralamasında devlet üniversiteleri arasında da 12. sırada yer alırken, özellikle bazı birimlerindeki akademik performansları oldukça dikkat çekti.

Ziraat ve Veterinerlik alanlarında Türkiye’de 2. sırada yer alan Atatürk Üniversitesi, dünya sıralamasında ise 487. oldu. Biyoloji bilimi alanında Türkiye’de 5, dünyada 762. Mühendislik alanında Türkiye’de 7. dünyada 642. Kimya alanında Türkiye sıralamasında 8. dünya sıralamasında ise 815. olan Atatürk Üniversitesi’nin tıp ve sağlık alanlarında da Türkiye’de 12. dünyada 803. sırada yer aldı. Matematik bilimleri alanında ise, Türkiye’de 19. dünyada 873. olmayı başardı.

Üniversitelerin akademik performanslarını değerlendiren sıralama sistemlerinde Scopus, Web of Science ve Google Scholar gibi dünyaca tanınmış ve güvenilir kaynaklardan yararlanılırken, üniversiteler yayın sayısı, kişi başına düşen yayın sayısı, atıf sayısı, kişi başına düşen atıf sayısı, Google Scholar yayın sayısı, kişi başına düşen Google Scholar yayın sayısı, doktora öğrenci sayısı, doktora öğrenci oranı, kişi başına düşen öğrenci sayısı gibi tamamen bilimsel üretkenliğe dayanan veriler ışığında değerlendirmeye tabii tutuldu.